Workshopok Sztojánovits Andreával (1. nap)

2019. szept. 28. 10:00

Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulója, valamint a MODEM 13. születésnapja alkalmából rendkívüli projekttel jelentkezünk, amelynek keretében szeptember 28-án (szombaton) és 29-én (vasárnap) két rendhagyó interaktív workshopra várjuk azokat az érdeklődőket, akik kíváncsiak, hogy a mai csúcstechnológia segítségével miként mozgathatnak meg egy képrészletet, mitől hullámzik vagy épp torzul a festmény, milyen szoftverekkel hogyan hozhatók létre interakciók és a különböző effektek révén mi minden történhet még egy képpel, összekapcsolva a művészetet a tudománnyal, a századfordulót és a jelent a jövő világával.

A kétalkalmas, 12 fős workshopokat egy nap kétszer is megtartjuk, így az érdeklődők választhatnak, hogy a 10 órás vagy 15 órás alkalomra jönnek.
A két nap során 4 workshopot hirdetünk: az egy napra eső két alkalom azonos, azok közül mindenki – maximum 12 fő – szabadon választhat. A vasárnapi workshop (amelyek közül szintén lehet választani) az előző napira épül, de önállóan is működik, akinek ideje azt engedi, jelentkezhet csak a vasárnapi két alkalom egyikére.
Vagyis a szombati és vasárnapi foglalkozások lazán kapcsolódnak egymáshoz, így aki esetleg kihagyná az egyiket, a másnapi workshopon – előzetes tudás nélkül – is részt vehet. Előzetes jelentkezés viszont szükséges, az egyes workshopokon ugyanis maximum 12 fő vehet részt.

Szeptember 28. (10:00 és 15:00)

Paint mapping – workshop 1. Sztojánovits Andreával

A résztvevőkkel valós idejű mozgó megvilágítást készítünk Csontváry Kosztka Tivadar Selmecbánya látképe című festményhez kapcsolódva.

A festmény nyomtatott mása a sztenderd (spot) megvilágítás helyett projektoros megvilágítást kap, mely a képet speciálisan úgy világítja meg, hogy egyes részleteket előhoz (kiemelés), más részleteket pedig háttérbe rendez a fénnyel, vagyis a fény intenzitásának mintázatával vezeti a szemet. Ha ezen felül a fény megmozdul és pontos részleteken át ível útja, ez olyan illúziót kelt a nézőben hogy a festmény ‘megmozdul’ és különféle torzulások, modulációk tapasztalhatók az alapvetően statikus médiumban.

A paint mapping tehát a /// festményt (paint) /// feltérképező (mapping) digitális rajzolat, mely egy az egyben visszavetül a képre álló-vagy mozgókép formájában. A digitális animáció leköveti a festmény architektúráját, ezáltal a tér, a szerkezeti viszonyok, a fény (vetített animációk) és a mozgás speciálisan integrált egységét alkotja meg, a festmény és a rávetülő fény találkozásából létrejövő új valóságérzet indukálását hívja életre.

A paint mapping a projection mapping egyik alműfaja.

A workshopok maximum 12 fővel indulnak és regisztrációhoz kötöttek.

Online regisztráció a modemart.jegy.hu oldalon

Belépő: 1200 / 600 forint, debrecenieknek 1000 / 500 forint

Az MODEM éves bérlete érvényes a workshopokra is, de a létszám miatt megkérjük a látogatókat, hogy a modemart.jegy.hu oldalon regisztráljanak.

A Modem-születésnap alkalmából erre a 9 napos időszakra bérlet is váltható, amely a Csontváry természete című projekt mellett a 9 nap valamennyi programjára érvényes. A Modem 13 bérlet ára 5000 Ft (diák, nyugdíjas 2500), debrecenieknek 4000 Ft (diák, nyugdíjas 2000).

A Modem 13 bérlet online az alábbi linken vásárolható meg.

Ugrás az elejére