A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nevében szeretettel meghívjuk az Apóriák című kiállításunk megnyitójára február 26-án, szombaton.

A megnyitó programja:

16:00: Köszöntőt mond dr. Puskás István, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának kultúráért felelős alpolgármestere és Süli-Zakar Szabolcs, a kiállítás kurátora

Megnyitja: Andrási Gábor művészettörténész

16:30: Tárlatvezetés Tasnádi Józseffel és Süli-Zakar Szabolccsal

Zenei közreműködő: SONUS ütőegyüttes

 

„Hogy mi a művészet, azt megállapítani sem, eldönteni sem… csak megérezni lehet.” T. J.

Tasnádi József asszociációkkal és vizuálisan generált történetekkel foglalkozik, imagetexteket hoz létre. Installációi, intervenciói és generatív digitális kísérletei vizuális esszék. Olyan vizuális esszék, melyek történetté, textuális narratívává íródnak át, ahol az értelmezés és a gondolattársítás gazdag, buja, nyílt mezői tárulnak fel.

Andrási Gábor művészettörténész szerint Tasnádi művei nyugtalanító tárgyak, mely nyugtalanságot egyrészt a nyitottságból keletkező eldönthetetlenség idézi elő, a képzelet és a valóság együttes, nehezen szétválasztható jelenléte, „az építmény fizikai létezése, mint evidenciaélmény, illetve a szürreálisnak vagy nonszensznek látszó műtárgyegész, mint talányos, értelmezésre váró fenomén.” Másrészt, a meghatározó, revelatív térbeli beavatkozás, az intervenció, a mű zavarba ejtő felbukkanása, váratlan színre lépése.

Tasnádi inspirációját nem a művészeten belül, hanem azon kívül keresi. Rátalál dolgokra. Olyanokra, melyek spontán módon összekötik magukat olyan metatartalmakkal, mint a remény, az emlékezet, a halál, a közlés lehetetlensége, az idő, a jelenlét vagy annak a hiánya. E meghatározó kérdéskörökhöz kapcsolódva ugyanakkor a technológia és a művészet viszonyait is vizsgálja. A művészet anyagtalan vonatkozásaival, a mediális átírás módszereivel és vizualizációval kísérletezett, majd a multimédia installációk, illetve az újmédia felé fordult érdeklődése. Az utóbbi évek alkotásainak fókuszába az ember és a gép viszonya, a technológia, a metaforikus látásmód és a költői gondolkodás összefüggései kerültek. Olyan hibrid kortárs művészeti módszerekkel tematizál fontos kérdéseket, amelyekben szorosan összekapcsolódik a (tudományos) kutatás, a (művészeti) feldolgozás/reflexió és a poétikus szintézis igénye.

Süli-Zakar Szabolcs a kiállítás kurátora

Kiállításunk megnyitójára buszjáratot szervezünk a budapesti érdeklődőknek. A járat 13 órakor indul a Mexikói út metróvégállomás parkolójából, vissza pedig 18 órakor a MODEM mellől. Jegyvásárlás és regisztráció hamarosan a modemart.jegy.hu oldalon.

A programra a belépés ingyenes.

A programon való részvétel védettségi igazolványhoz és orvosi maszkviseléshez kötött. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.