Mi lenne ha: a régió egyik legmenőbb kortárs kiállítóhelyének immár 14 éves épületét kívül-belül újragondolnánk? Ha a kötött oszlopokat és a szigorú mészkő burkolatot megtartva, a fogadótérnek új arcot adnánk? Ha több lenne a Modem-zöld és kevesebb a szürke?
A Debreceni Egyetem msc-s építész hallgatói ebben a félévben azt kapták feladatul, hogy – fantáziájukat szabadjára engedve, de a valós igényeket is figyelembe véve – tervezzék át a Modem fogadóterét. A Modem részéről funkcionális, hétköznapi kéréseket és a dizájnnal, arculattal kapcsolatos nagyratörő álmokat is megfogalmaztunk, szigorúan a fogadótér és a szorosan vett bejárat környezetében maradva.
A konkrétabb belsőépítészeti elképzelésekhez képest a hallgatók ugyanakkor egy párhetes „flash” feladatot is kaptak, amelynek során a MODEM előtti tér használatára kértünk ötleteket. A „mi lenne ha” műfaj sajátosságaihoz hűen ezúttal szándékosan megszabadultunk a kötöttségektől. Többek között olyan kérdéseket vetettünk föl, hogy: mi lenne, ha a MODEM és a Déri Múzeum átjárható lenne? Mi lenne, ha a teret süllyeszteni lehetne? Mi lenne, ha a kiállítóteret bővítenénk vagy ténylegesen „zöldfelületet” szeretnénk a térre? Az őszi félév során ezekre a kérdésekre is születtek hallgatói válaszok, amelyek esetében a megvalósulás csekély esélye mellett mégis, az alapfelvetések frissessége igencsak érdekes.
Várunk minden érdeklődőt december 4-én, pénteken 10.30-tól a Modem facebook oldalán, ahol maguk az építészhallgatók mutatják be röviden, élőben terveiket, elképzeléseiket, a Modern és Kortárs Művészeti Központ fogadóterének egy Debrecen egyik kevéssé használt, de jobb sorsra érdemes belvárosi terének átalakítására.
A prezentációk mindenki számára nyilvánosak, és ígérjük, ha a térbeli korlátokat át is lépik helyenként a tervek, időben kísérletet teszünk a 60 percen belül maradásra.