Borsos Lőrinc: Otthon

“Lőrinc Lilla (1980) és Borsos János (1979) 2008 óta dolgoznak közösen Borsos Lőrincként. Borsos Lőrinc elsősorban konceptuális festészeti és installációs gyakrolatot folytat, de mindig keresi a vizsgált téma feldolgozására legalkalmasabb médiumot, technikát és nyelvezetet. Az évek alatt védjegyévé vált fekete zománcfesték, mellyel a képen szereplő személyeket, tárgyakat tünteti el, a hatalomhoz fűződő disszonáns kapcsolatát jelöli: egyaránt lehet az azonosulás és az elszemélytelenítés gesztusa is.” forrás

Borsos Lőrinc: Otthon (2020)

Nálunk az otthon fogalma a kapcsolatunk kezdete óta összefonódott az alkotással, az alkotás pedig az együttműködéssel. Bár a másokkal történő közös munka mindig is gyakorlat volt nálunk, eleinte inkább arra törekedtünk, hogy ezt az otthont saját magunk számára fedezzük fel. Az utóbbi években viszont egyre inkább felmerült az igény arra, hogy ezt másokkal is megosszuk. Egyrészt untuk már saját magunkat, másrészt kaptunk inspiráló felkéréseket. Akikkel volt szerencsénk együttműködni, mind más és más alkotói területekről érkeztek, volt köztük médiaművész, zenész, költő, esztéta, vagy akár a saját szüleink. A szülőktől eltekintve tendeciózusnak mondható, hogy alkotó társaink főként a fiatalabb generáció képviselői közül kerültek ki. A lényeg talán, hogy a közös munka során az általunk megtapasztalt otthon érzést mások is megtapasztalhassák.

A képen éppen az MMM című csoportos kiállításra való készülődés látható amely most nyílt október 31-én az AQB pincerendszerében. Balra Bolla Szilvia látható, mellette Kis Judit (a 2020-as ACAX – Leopold Bloom Díj 3 hónapos new yorki rezidency programjának nyertese) és Lődi Áron (Utca és Karrier Magazin), akik segítik őt új munkájának elkészítésében. Bolla Szilvia még 2019 ben keresett meg minket egy felkéréssel, hogy csináljunk valamit a Rhizome Parking Garage projektjére, ami a The Wrong Biennale online kezdeményezés része. A projekt arról szólt, hogy a felkért művészek hozzanak létre műalkotást egy tetszőlegesen választott mélygarázsban. Így jött létre a Night Service című közös munkánk. A kép elülső terében balra Janky Máté építkezik éppen (Alley Catts), aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen volt végzős, amikor elkezdett a kiállításaink logójának tervezésében segédkezni pár éve (The Third Half, Kill Your Idols), majd idén megalakították Lillával a közös PPILLOVV nevű formációjukat, mely a fent leírt kiállításon debütált helyspecifikus installációkkal, amit az alkotók a helyszínre és más művészek munkájára reflektálva improvizatíve hoztak létre. Máté mellett, jobbra Nagy Eszter látható, akivel egy marosvásárhelyi alkotói programon ismerkedtünk meg. Ő díszlettervezőként végzett a képzőn és éppen egy sárkányszerű tárgyat készít Lilláék installációjához. (Borsos Lőrinc)