A nyarat a Magas Tátrában töltöttem s a Tarajkán a Szilágyi Dezső emlékénél állapodtam meg. Innen gyönyörködtem a nagy tarpataki vízesésben, a Lomnici csúcs és társainak büszkeségében; a középormon levő eleven sziklák világítása és a mélységnek kifejezhetetlen távlata hatott rám. Nem rajzoltam, nem festettem, hanem csak figyeltem és bámultam a természet monumentális szépségét, a hangulat csendes mély ütemét, a gyönyörnek a legszebb természet zenéjét.” (Csontváry Kosztka Tivadar)

A Csontváry természete címet kapott projekt keretében három ikonikus alkotás jelenik majd meg a MODEM kiállítóterében, közülük egyik A nagy Tarpatak völgye a Tátrában

Az alkotás audiovizuális paint mapping installáció formájában lesz jelen. A festmény nyomtatott mására kerülő speciális, paint mapping technikával kivetülő animációk a természet megfigyelését, a finom változásokat, a sziklák, a szél, az erdő, mező zeneiségét keltik életre. Az installációhoz társuló hanganyag is ebből a megfigyelésből merít ihletet, a hanggal szinkronban lévő animációk pedig életre keltik a festményt és előhívják a megfigyelés és merengés közötti lélekállapotot.