Aki először belép a MÁNIA. Csendes stratégiák kiállítás terébe, rögtön egy áttetsző vasfüggönnyel találja szemben magát. Több mint 500.000 lógó gémkapocs, több mint 500.000 apró kapcsolat. Tarr Hajnalka Attachment installációja az egyén belső falait és gátjait vizsgálja. A fal 250 kiló, mégis átlátszó és könnyed; egy apró érintéstől percekig hullámzik. Amilyen könnyen felépülnek ezek a valóságot átíró belső falak, talán olyan könnyedén le is tudnak bomlani.

Az installáció a megélt internális blokkokkal foglalkozik, ezért nem véletlen, hogy mentális zavarokkal küzdő emberek segítettek Tarr Hajnalkának a mű elkészítésében. Felkérte a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Felnőtt Pszichiátriai Osztálya Nappali Kórházának lakóit, hogy egészítsék ki munkáját. Először 2008-ban kezdte el ezt az installációt, akkor még a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika pácienseinek segítségével. Azóta a mű egyharmadából újabb installáció épült a Magyar Nemzeti Galériában Process címmel, ezért volt szükség az alkotás kiegészítésére.

A Debreceni Nappali Kórház lakói hetente ültek össze, hogy aprólékos, reflexszerű mozdulatokkal, közösen hozzák létre az 5 x 6 méteres gémkapocsfalat, amit a MÁNIA kiállítás megnyitója után egy rendhagyó tárlatvezetés alkalmával meg is tekintettek az alkotók. Az osztályon számos lehetőség van arra, hogy a bentlakók művészeti foglalkozásokon vegyenek részt. A páciensek a dráma szakkör és filmklub mellett rajzzal, szövéssel, kerámiákkal élhetik ki terápiás módon alkotói vágyukat.

Az alkotótevékenységről mint közösségi élményről, a MODEM szerepéről és a nappali kórház művészeti foglalkozásairól beszélgettünk Szatmári Évával, az osztály részlegvezető főorvosával.

Tarr Hajnalka, Attachment, installáció, gémkapocs, 5 x 6 m, 2019 (2008)

MÁNIA. Csendes Stratégiák kiállítás június 23-ig a MODEM-ben