Helmut Newton Cindy Crawforddal, Claudia Schifferrel, Sigourney Weaverrel vagy épp a meztelen Gianni Versace-vel – egy film Newtonról munka közben

A felvételek legnagyobb részét Helmut Newton felesége, June vette fel a 90-es években egy olyan kézi kamerát használva, amit eredetileg a férjének szánt karácsonyra. June Newton felvételeit összevágták egy egyórás dokumentumfimmé, amit először Franciaországban mutattak be. A bennsőséges felvételeken Helmutot láthatjuk, ahogy Cindy Crawforddal, Claudia Schifferrel, Sigourney Weaverrel vagy épp a meztelen Gianni Versace-vel dolgozik. A filmet megtekintve Helmut filmrendező barátja, Brett Ratner elhatározta, hogy az Egyesült Államokba viszi a felvételeket, hogy az ottani közönség is láthassa. Két jelenetet – bevezetőként – hozzáforgatott a dokumentumfilmhez, melyekben June beszél a férjéről.

Önarckép feleséggel és modellekkel, ezüstnyomat, Párizs, 1981
© Helmut Newton Estate, Courtesy Helmut Newton Foundation

“1995 karácsonyán egy videókamerát szerettem volna ajándékozni Helmutnak. Elvittem egy üzletbe, ő pedig ránézett a kamerára és csak ennyit mondott: Én még mindig fotós vagyok June, és nem filmes. Megvettem a kamerát magamnak. Arra gondoltam: lefilmezem Helmutot munka közben.”

June Newton vagy más néven Alice Springs

A teljes film megtekinthető angol nyelven magyar felirattal január 26-ig a MODEM Privát kiállításán.