Dizájn, öndizájn, megtervezés és megfontolás, hétköznapi esztétika és dizájnkapitalizmus – ritka alkalom a MODEM-ben, amikor a téma, illetve határterületeinek nagyágyúi és kedvelői összecsapnak vagy épp összeállnak, hogy megvitassák: vajon kihirdethetjük-e mai ismereteink tükrében a dizájn totális győzelmét, s ha igen, akkor pontosan mi fölött is? A nap során szóba kerülnek sok más mellett a hashtaghasználati mutatók, a spekulatív és kritikai dizájnstratégiák, a briefek és posztok, valamint a különböző dizájnhasználati módok.

A MODEM-ben megrendezett első dizájnkonferencia – amely november 4-én 11 órakor kezdődik – minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes. Helyszín: a MODEM multimédia-terme, illetve a 2017-es Debreceni Nemzetközi Művésztelep anyagát bemutató, Tervezett alkotás című, 3. emeleti kiállítás tere.

Részletes program

10.00: Érkezés, szabad kiállításlátogatás

11.00: HORÁNYI ATTILA (esztéta, művészettörténész) – bevezetés

11.15: KOVÁCS PÉTER (DLA, egyetemi docens, DE, Építész Tanszék) előadása:
Építészeti design vagy designépítészet. Az építészet és a design áthallásos fogalmak. Kérdés, hogy a kettő ugyanaz, vagy egyik része a másiknak, vagy csak közös metszeteik vannak, vagy teljesen más dologról beszélünk? Nem biztos, hogy van jó válasz. Fókuszáljunk egyszerűen csak a design és az építészet kapcsolatára és a mindkettőben lényeges momentumra, a forma kialakulására…

11.45: PETTENDI SZABÓ PÉTER (egyetemi oktató, METU, Fotográfia Tanszék) előadása:
Végzettségem: fotográfus, tervező művész. Bármely alkotói tevékenység felfogható komplex, intuitív és tervezett szakaszokat magában foglaló kommunikációs folyamatként. Példákat hozok arra, miként érvényesült ez a hozzáállás saját művészeti projektjeimben.

12.15: KESZEG ANNA (PhD, egyetemi adjunktus, DE, Mozgókép- és Médiatudományi Intézet és Babes-Bolyai Tudományegyetem) előadása:
Dizájn és (élet)stílus összefüggései az Instagramon. Az előadás a francia művészetszociológia hagyományából kiindulva értelmezi az (élet)stílus fogalmát olyan egzisztenciális stilisztikaként, mely minden gyakorlati döntésünk mögött felismerhető (Marielle Macé). A fogalmat hashtaghasználati mutatók segítségével kiválasztott dizájntematikájú posztok elemzésével magyarázom, hogy a kortárs populáris és hétköznapi esztétikák működésmódját megmutassam.

13.00–13.45: Ebédszünet

Alkotói állásfoglalások:
13.45: LAKNER ANTAL képzőművész
14.00: ANTAL BALÁZS képzőművész
14.15: FAJCSÁK DÉNES építész
14.30: BALLA DÓRA tervezőgrafikus

14.45–15.00: Kávészünet

15.00: SZENTPÉTERI MÁRTON (PhD, egyetemi docens, MOME, Elméleti Intézet) előadása:
Egy különleges nap – Az állam totális művészete. Az előadás a designkapitalizmus totális esztétizációjának előképeiről szól. A középpontban a Mussolini-éra fasizáló törekvéseit érzékletesen bemutató Una giornata particolare című Ettore Scola-film és annak forgatási helyszíne, a római Palazzo Federici állnak majd.

15.30: SCHNEIDER ÁKOS (főszerkesztő, designisso) előadása:
A tervező felesel – Spekulatív és kritikai designstratégiák. Az előadás olyan, a spekulatív és kritikai design területén kirajzolódó tervezői stratégiákra irányítja a figyelmet, amelyek a modern designhagyomány funkciót hangsúlyozó megközelítéseivel ellentétben egyre inkább a kortárs művészet taktikáit és intézményrendszerét használják annak érdekében, hogy a felhasználóbarát vagy emberközpontú (human-centered) design helyett a tervező kritikai mozgásterét kiterjesszék.

16.00: ERHARDT MIKLÓS (DLA, egyetemi docens, MOME, Média Intézet) előadása:
A jóravalóság hányattatásai a kortárs képzőművészetben és designban. Néhány gondolat és példa a kortársművészet és kortárs design etikai fordulatához.

16.30: HORÁNYI ATTILA – zárszó

17.00: Tárlatvezetés a Tervezett alkotás című kiállításon a művészek részvételével

19.00: Az est az „új dizájnt nyert” művészeti kávézó ünnepélyes megnyitásával zárul, aminek keretében Borbély Mihály Kossuth-díjas szaxofonos zenél a Zöld Kilincsben.

A konferencia a Debreceni Nemzetközi Művésztelep 2017 programja.

A belépés ingyenes.