1.  A design…

Az egész életem e fogalom köré épül. Kedvenc foglalkozásom, amely érdekel, lenyűgöz, de csinálni kell, viszont kellemes vele foglalkozni. Az összes barátom, ismerősöm, a munkám a designnal áll kapcsolatban.

2. Az orosz design? Három fontos név, három érdeme, három hibája – tegnap, ma és holnap.

Az orosz design nagyon eklektikus. Valószínűleg ebben rejlik a különlegessége, mint ahogy Oroszországé is, amely se nem Nyugat, se nem Kelet. Az orosz címeren lévőkétfejű sas egyik fejével keletre nézünk, a másikkal nyugatra. Éppen ezért nagyon sokféle hatás éri az orosz designereket. Mindemellett nem mondhatom, hogy lenne egy karakteres orosz iskola. Természetesen vannak kiemelkedő, különálló egyéniségek, akik munkásságukkal meghatározzák az orosz designt, de mindannyian nagyon különbözőek, nem hasonlítanak egymásra.  Vannak, akik az egyik irányba orientálódnak, vannak, akik a másikba. Nagyon minőségi és érdekes designerek és design ötletek gyülekezete ez.

3. Mit jelent Önnek az orosz avantgárd öröksége?

Az avantgárd az a burok, amelyben élünk, és nem vesszük észre azt.  Mindig velünk van, de nem kommunikálunk vele állandóan. Mint amikor beleszületik egy gyermek egy bizonyos közegbe és utána ebben létezik.  Ez az általam szeretett és sokszor tanulmányozott avantgárd, amely feltehetően elraktározódott legbelül bennem. Mindemellett nem hagyatkozom egyfolytában az orosz avantgárdra, ez nem egy mindennapos párbeszéd az akkori művészekkel és designerekkel.

4. Ki hatott legjobban Önre a designerek közül?

Nem neveznék meg senkit sem, aki hatott rám, mindazonáltal nagyon sok designer tetszik. Sokat nézelődöm, hatalmas könyvtárunk van, mi mindig vásároltunk könyveket. Ugyanakkor ma már nagyon sok minden megtalálható a neten, így egyfolytában követem a történéseket. Nevek… Egyszerűen félek valakit kihagyni. Tetszik a japán iskola, a francia, a holland, a svájci. Sok designert személyesen ismerek, szeretem és tisztelem őket.

5. Hogyan jellemezné saját alkotói stílusát?

Nem jellemezném, másoknak kell meghatározniuk a stílusomat, amelyben dolgozom, ha van ilyen. De elmondom, milyennek szeretném látni.  A designnak sok lényege, sok feladata van.  Vannak funkcionális feladatok, oktatási feladatok, szóval nagyon sokféle. Azt szeretném, hogy amivel foglalkozom szórakoztató legyen, ne legyen unalmas, hogy a grafikai munkáim minél érdekesebbek legyenek kompoziciós megoldásaival, a színi világával. Mindemellett sok munkám van, ami színpadra kerül, múzeumba, kiállításra, egyszóval nagy mértékben kapcsolatban van a szórakoztatással.