Fiatal művészek és pályakezdő kurátorok jelentkezését várjuk viszonylag rövid határidővel, de annál nagyratörőbb célokkal 2018 nyarán a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban. Az újrafogalmazott célokkal, művészeti tanáccsal és új kurátori csapattal működő MODEM hosszú távú törekvései között kiemelt szerepet szán a hazai szcénában olykor még háttérben álló vagy helyét kereső legfiatalabb – vagy kicsivel a fölötti – generáció részére. A művészetek, elsősorban a képzőművészet iránt érdeklődő, nyitott, önálló tervekkel és elképzelésekkel bíró, 1984. január 1. után született kurátorok, illetve az elmúlt 5 évben végzett képzőművészek részére ezúttal dupla pályázattal jelentkezünk.

PÁLYÁZAT FIATAL KURÁTOROKNAK

A MODEM fontos feladatának tartja, hogy lehetőséget teremtsen a fiatal kurátorok számára műfaji és tematikai megkötés nélkül, szabad szellemiségű, ugyanakkor intézményi keretek között megvalósítható kiállítások rendezésére. Az első alkalomhoz 2019 tavaszán biztosítjuk a teret és az anyagiakat, amihez kapcsolódva várjuk a pályázók jelentkezését, az alábbi feltételekkel, illetve lehetőségekkel. Ha 1984. január 1. után születtél, kurátorként vagy művészettörténészként végeztél, vállalod, hogy együttműködsz a MODEM-mel, betartod a határidőket és elfogadod a szakmai zsűri döntését, küldd be pályázatod legkésőbb a MODEM születésnapjáig, 2018. szeptember 23-ig.

A PÁLYÁZATHOZ CSATOLANDÓ DOKUMENTUMOK:

– szakmai életrajz, portfólió, kiállítások és publikációk listája
– kiállítási koncepció maximum 5000 karakterben
– a tervezett kiállításon részt vevő művészek névsora, portfóliója, szakmai önéletrajza
– hozzávetőleges költségvetés 

TOVÁBBI FELTÉTELEK:

– Kizárólag magyar állampolgárságú vagy legalább már 5 éve bejelentett állandó magyarországi lakcímmel rendelkező személy pályázhat.

– Minden pályázat a jogi út kizárásával történik. A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését. 

BÍRÁLATI SZEMPONTOK:

– A beadott kiállítási koncepció mennyire illeszkedik a MODEM hívószavaihoz (regionalitás, interdiszciplinaritás, mikrotörténelem, oktatás, centrum-periféria)
– A kiállítási koncepció újszerűsége, kidolgozottsága és relevanciája
– A kiállítási tervben szereplő művészek kvalitása

HATÁRIDŐK:

 – A pályázat leadásának utolsó napja: 2018. szeptember 23. (A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.)

– Az eredményhirdetés időpontja: 2018. október 15.

 

FELHÍVÁS PÁLYAKEZDŐ MŰVÉSZEKNEK

 

A legfiatalabb, végzős vagy nemrég végzett művészek támogatása céljával 300 ezer forintos díjat alapít a MODEM, amelyet évente két pályakezdő magyar alkotó számára ítélünk meg. Ha Magyarországi felsőoktatási intézményben szerezted művészeti diplomád 2013 és 2018 között, vállalod, hogy együttműködsz a MODEM-mel, betartod a határidőket, elfogadod a szakmai zsűri döntését, sőt, az első körből továbbjutva még egyszer nekifutnál a kiírásnak, küldd be pályázatod legkésőbb 2018. július 10-ig. A pályázat kétfordulós, az első körben a beérkező portfóliók alapján dönt a zsűri, a második fordulóba jutott hat művész pedig személyesen tart prezentációt a munkásságáról a MODEM-ben 2018. augusztus 11-én. A pályázat győztesei a pénzjutalmon túl egy hónapos ösztöndíjban is részesülnek, amelynek keretében két hetet Debrecenben, a MODEM-ben, két hetet pedig Olaszországban a Római Magyar Akadémián tölthetnek.

A PÁLYÁZATHOZ CSATOLANDÓ DOKUMENTUMOK:

– szakmai életrajz, portfólió, kiállítások és publikációk listája
– maximum 5000 karakternyi szöveg a művészi hitvallásodról

TOVÁBBI FELTÉTELEK:

– A pályázó magyar állampolgársággal rendelkezik vagy legalább 5 éve bejelentett állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik.

– A leadott művek a pályázó tulajdonában maradnak. A pályázó továbbá hozzájárul ahhoz, hogy alkotása a MODEM-díj odaítélésével kapcsolatban bármikor pénzbeli juttatás nélkül fényképezhető és reprodukálható.

– Minden pályázat a jogi út kizárásával történik. A pályázók részvételükkel elismerik a zsűri döntését. 

BÍRÁLATI SZEMPONTOK:

– első körben: a beadott portfólió
– második körben: a beadott portfólió és a művész személyes prezentációja

HATÁRIDŐK:

– A pályázat leadásának utolsó napja: 2018. július10. (A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.)

– A hatfős short-list kihirdetése: 2018. augusztus 01.

– Második forduló, személyes prezentáció: 2018. augusztus 11.

– A díjátadó időpontja: 2018. szeptember 15.

Helyszíne: MODEM, Debrecen, Debrecen, Baltazár Dezső tér, 4026

 

Mindkét kiírásra beérkező pályázatokat az alábbi szakemberek értékelik:

Angel Judit, Csontó Lajos, Don Tamás, Készmann József, Süli-Zakar Szabolcs, Szalai Kata, Vincze Ottó

A portfóliókat PDF formátumban várjuk a don.tamas.milan@gmail.com email címre.

BŐVEBB INFORMÁCIÓK: Don Tamás, +36 30 321 5159, don.tamas.milan@gmail.com