A Holnemváros – Debrecen régi képeken és kortárs műveken című tárlat kísérletet tesz az archivált régmúlt jelenvalóvá tételére, egy olyan újszerű nézőpont felkínálására, amelyből a város történelme, közismert eseményei, látványosságai és ikonikus épületei idegenségükben válhatnak megpillanthatóvá.

A kiállítás Debrecen legelső fényképészeti dokumentumai közül is szemléző, valamint kortárs művészek alkotásaival is kiegészült anyaga megidézi a város képe, arculata és vizuális reprezentációi alakulásának történetét, egyszersmind rákérdez a helyi identitás, a debreceniség mibenlétére.

Löki Viktor: Isten átnyúl a farmeron c. könyvbemutatója

A 15:00-kor kezdődő kötetbemutató erejéig a kortárs reflexiók sora a Streets of Debrecen fotóblog adminjaként már jól ismert Löki Viktor debütáló, Debrecen kultikus helyszínein játszódó regényével egészül ki, amellyel a szerző saját bevallása szerint arra törekedett, hogy nyelviesítse azokat a tapasztalatokat és jelenségeket, amelyeket a képek néma médiuma nem képes megszólaltatni. Az Isten átnyúl a farmeron című kötetben összefonódnak személyes történetek a közösségi emlékezettel, a városi élet rögzült terei az átmeneti élethelyzetekkel, a bennfentes ismeretek a kívülálló szemlélődéssel. A kötet szerzőjét a kiállítás koncepciójához is kapcsolódóan Juhász Tibor író, költő, szerkesztő kérdezi.

Löki Viktor és Lakner Lajos, egy őslakos és egy betelepült párbeszédes/vitatkozó tárlatvezetése

16:30-tól Löki Viktor és Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese és irodalmi tárának vezetője kíséri végig a látogatókat a Holnemváros tárlaton.

A résztvevők rövid biográfiái:

Juhász Tibor költő, író, a Pannon Tükör és az Irodalmi Szemle online szerkesztője, a Debreceni Egyetem doktorandusza. Kötetei: Ez nem az a környék (Apokrif-FISZ, 2015), Salgó blues (Scolar, 2018), Amire telik (Scolar, 2021).

Löki Viktor biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, egy tudományos ismeretterjesztő könyv egyik szerzője, és a Streets of Debrecen nevű fotóblog gazdája, melynek célja, hogy hat év alatt Debrecen összes utcáján készítsen legalább egy fényképet.

Lakner Lajos a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese és az irodalmi tárának a vezetője.

Online jegyvásárlás a modemart.jegy.hu oldalon.