“A 21. század új kihívásokat tartogat a vallási tartalmak kifejezésében, és ezek közül talán a legfontosabb a feledés. A felnövő generációk új kommunikációs gyakorlata, teljesen új, technológiai eszköztára elhomályosít olyan tradicionális értékeket és tartalmakat, mint az evangélium, mert a gyors változások egyre kevesebb időt hagynak arra, hogy a mai ember olyan történetek megújuló értelmezését keresse, amelyek historikus korokat idéznek. Mivel azonban e jelenetek, Jézus életének összetett szimbólumvilága örök, tanítása egyetemes, így az Újszövetség folyamatosan aktualizálható viselkedésmintákat magyaráz.

Ezért az Evangélium 21 projekt missziója az evangéliumok történeteinek, fő témáinak a kortárs képzőművészet általi aktualizálását tűzi ki céljául. Szemlélete nyitott, a művészektől nem illusztrációt várt, hanem az értelmezés megújítását. A kortárs művészet nyelvezetére támaszkodik, szimbólumokon és mai vizualitáson keresztül szól nézőjéhez, hogy újra felfedeztesse a Megváltó jelentőségét és tanításainak örök érvényességét. Létrehozójának célja a művek minél több helyszínen való kiállítása és megismertetése, hogy az alkotások segítségével hazánkban és külföldön is minél többen osztozhassanak e kezdeményezés eredményeiben és előremutató tartalmában.” – Petrányi Zsolt

 

“A “Te mondád. Evangélium 21 Kortárs Képzőművészeti gyűjtemény” albuma 224 oldalon mutatja be a 21. század emberének, a 21. század 12 magyar művészének értelmezésében Jézus Krisztus életét és cselekedeteit.

Az album a 4 evangélista bemutatásával indul, ezt követi Jézus életének 12 egységben való feldolgozása. Minden egység két teológiai/kultúrtörténeti felvezetésével kezdődik, ezt követően az egység alkotásai, majd egyes kiemelendő részletek láthatóak Sulyok Miklós fotóin.

Az albumba a felvezető írásokat a gyűjtemény tulajdonos házaspár, Petrányi Zsolt a gyűjtemény kurátora és Beke László művészettörténész készítette.
Az egységhez tartozó ismertetéseket az evangélikus Fabiny Tamás és a római-katolikus Székely János püspökök készítették.
A Függelékben Fehér Márta művész és Beke László művészettörténész “Világosság és Fény” című beszélgetés részlete olvasható.
Az album az Evangélium 21 gyűjtemény tételes, fényképes Műtárgylistájával zárul.” – Forrás: https://evangelium21.hu/

A katalógus a jegypenztar@modemart.hu címen rendelhető meg:
– megadva a vásárló nevét, elérhetőségét (e-mail vagy telefonszám), számlázási címét;
– feltüntetve feltüntetve a katalógus címét, a kért darabszámot;
– illetve az átvétel módját: személyesen a MODEM-ben (díjmentes), nyitvatartási időben;  vagy előre utalás után az Önök által megadott címen.