Béke veled! – drMáriás kiállítása

2017. márc. 12. - 2017. máj. 21.

drMáriás (1966) a kortárs magyar kultúra meghatározó alakja, aki a képzőművészet, a zene, a szépirodalom és a műkritika terén az elmúlt három évtizedben egyaránt jelentőset hozott létre.

Mindenki békét akar. „Béke veled!” – nemcsak a keresztények, de a muzulmán hívők is így üdvözlik a hozzájuk közel állókat. A zsidó vallás gyakorlói szintén a béke (Shalom) szóval köszönnek egymásnak.

Már a régi görögöknek, s aztán a rómaiaknak is ez volt a legfontosabb. A felvilágosodás idején az „örök béke” lehetőségéről álmodoztak – hogy aztán háborúzzanak érte. A modern nyugati történelemben már minden nagy hadvezér békepártiként nyilatkozott meg: erkölcsös katonaként, aki csak kényszerűségből vállalja a harcot, a szép új (vagy régi) világ, az áhított béke miatt. A kommunista frazeológia össze is kötötte a két szót: így született meg a békeharc.

A civakodásokkal terhelt, mai magyar közéletnek szintén ez az első számú, vágyott ideája, ami most Debrecenben beteljesül. drMáriás kiállítása végre elhozza a békét. A képek között andalogva sorban találkozhatunk a modernizmus történelmének majd’ minden olyan emblematikus alakjával, aki a maga korában a legnagyobb békeharcos volt. Tanúi lehetünk a politika és a művészet heroikus küzdelmeinek, hogy aztán mi magunk is elköszönhessünk a XX. és XXI. század hőseitől, mi magunk is örök békét kívánhassunk nekik.

drMáriás eddigi legnagyobb kiállításán megjelenik a dicső múlt és a fényes jövő – a képzőművészet, az irodalom és a zene perspektívájában. Fantasztikus műveket látunk, melyekben a mennyei derű, a szív és a lélek belső békéje kísért. A világbéke ígérete. A Modem most nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy drMáriás retrospektív tárlatával beváltja ezt az ígéretet.

Művész:

drMáriás

Kurátor:

Gulyás Gábor

A kiállítás (egy héttel meghosszabbítva) május 21-ig látható.

Megnyitó:

március 11-én 17 órakor

Köszöntőt mond:

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz-frakció vezetője
Gulyás Gábor kurátor
drMáriás

A kiállítást megnyitja:

Szombati Bálint képzőművész, író, műkritikus

A megnyitó után fellép:

Tudósok zenekar

A kiállításon minden héten rendhagyó tárlatvezetésre várjuk az érdeklődőket, belépő: a tárlatra váltott jeggyel. Első alkalom: március 11-én 21 órától éjszakai tárlatvezetés drMáriással. Jegyek elővételben március 4-től a MODEM pénztárában.

Ugrás az elejére