Designrezisztencia – Debreceni Nemzetközi Művésztelep 2018

2018. nov. 10. - 2019. jan. 27.

Kiállítás a 2018-as Debreceni Nemzetközi Művésztelep koncepciója alapján. Jelszó: designrezisztencia

A 2018-as Debreceni Nemzetközi Művésztelep meghirdetésekor két önmagában is komplex fogalmat szorítottunk egy valójában nem létező szóösszetételbe. Szándékunk az volt, hogy e fogalmak a sűrítés révén még intenzívebben egymásra vonatkozzanak és ezáltal radikalizálják az egy évvel korábban megkezdett gondolatmenetet. A DNM 2017-es kiadásában, amelynek fókuszában a „Tervezett alkotás” állt, azt kérdeztük: mi a tervezés és alkotás, dizájn és képzőművészet egymáshoz való viszonya. Az alkotók egy részének válasza arról tanúskodott, hogy a dizájn, a racionális, problémamegoldó tervezés rendkívül vonzó a mindennapok tárgykultúrájában és a képzőművészetben is; ugyanakkor volt, aki az autonóm művészi alkotásban ellenszert látott a dizájn mindent magába olvasztó gyakorlatával szemben.

2018-ban ebből a dizájnnal szembeni ellenállásból indultunk ki, azzal az alapkérdéssel, hogy vajon miként áll ellen a képzőművészet a dizájnnak. Ám a közös gondolkodás során tervezés és ellenállás viszonya számos további réteggel bővült: maga a tervezett tárgy vagy folyamat is lehet rezisztens, az időnek, a használatnak ellenálló. És az ellenállást magát is megtervezhetjük: még a tüntetéseknek is van koreográfiájuk. A tárgyak egy része maga is lehet ellenálló – például az egyszerű, kézenfekvő használatnak. Az ember fókuszú tervezés mára a dizájn alapvető paradigmájává vált – elég csak a felhasználói élményt tervező User Experience (UX) és User Interface (UI) gyakorlatokra utalni –, ugyanakkor a tervezés mögött mindig megtalálható a racionalitás. Kérdés, hogy szeretnénk-e egy tökéletesen racionális világban élni. A dizájn ráadásul sokszor technológia-vezérelt is, és kérdés: képesek vagyunk-e még uralni a világunkat így alakító technológiát? Lehetséges-e még az ellenállás?

Kiállító művészek:

ALBERT Ádám / BORBÁS Marci / GÁBOR Imre / GRÓF Ferenc / GRYLLUS Ábris / LŐRINCZ Réka / MÁTRAI Erik / MOLNÁR Dóra / MOLNÁR Judit Lilla / Bartosz MUCHA / SZIGETI G Csongor / SZTOJÁNOVITS Andrea

Művészeti vezetők:

CSONTÓ Lajos / HORÁNYI Attila / SÜLI-ZAKAR Szabolcs

 

A kiállításhoz kapcsolódva 2018. november 24-én országos konferenciát is szervezünk.

Ugrás az elejére