Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák

2018. szept. 16. - 2018. nov. 18.

A kiállítás azon fiatal magyar képzőművészek köréből válogat, akik az elmúlt öt évben szereztek diplomát valamely felsőfokú művészeti képzés keretei között. A kiállítás nem pusztán egy releváns válogatást nyújt ebből a művészgenerációból, de mindemellett bepillantást kíván engedni a pályakezdés élményébe is.

A generációs kiállítás elsőre talán szokatlan ötletét az a hiány adta, hogy az egészen fiatal művészgeneráció ritkán jelenik meg patinás művészeti intézményekben, akkor is leginkább csak a nekik szóló pályázatok beszámoló-kiállításai kapcsán. Az említett pályázatok rendszerint a harmincöt év alatti alkotókat definiálják fiatal művészként, míg az Ezek legszebb éveink? kiállítás esetében a szervezőelv az oktatásból történő kilépéstől számított öt év. A kiállító művészek közül akadnak, akik alig pár hónapja fejezték be tanulmányaikat, vannak, akik már újból iskolapadba ültek, néhányan pedig már oktatóként vannak jelen a hazai művészeti képzésben. Ugyanilyen szórást mutat pályájuk képe is: vannak, akik még csak próbálják megvetni lábukat a galériák, múzeumok és ösztöndíjak világában, de többen közülük már nemzetközi kiállítási tapasztalatokat is fel tudnak mutatni.

Az Ezek a legszebb éveink? tematikus csomópontokon és egy a pályakezdés élményéből kiinduló asszociációs enciklopédiából épül fel, amelyen keresztül a látogató nemcsak arról kaphat képet, milyen témák és médiumok foglalkoztatják az egyetemről kikerülő művészeket, de arról is, hogy milyen problémákkal és dilemmákkal terhelt a pályakezdés időszaka napjainkban.

Megnyitja:

Szoboszlai János tanszékvezető egyetemi docens, MKE, Képzőművészet-elmélet Tanszék

Művészek:

Bajkó Dániel / Balogh Viktória / Biró Dávid / Dobokay Máté / Erményi Mátyás / Ezer Ákos / Hordós Boldizsár / Kárándi Mónika / Kocsi Olga / Koller Margit / Kötöde csoport (Bozzai Dániel, Hoffman Boldi Tamás, Imre Réka, Máté Dániel) / Kristóf Gábor / Kútvölgyi-Szabó Áron / Leitner Levente / Sallay Dániel / Makai Mira / Mihályi Barbara / Molnár Judit Lilla / Neogrády-Kiss Barnabás / Pálinkás Bence György / Pólya Zsombor / Radvánszki Levente / Rózsa Luca Sára / Schuller Judit Flóra / Szabó Menyhért / Szécsényi-Nagy Loránd / Szimán György / Timár Sára Erzsébet / Tóth Balázs Máté / Vékony Dorottya / Zellei Boglárka

Kurátorok:

Don Tamás / Margl Ferenc / Sárai Vanda

Arculat:

Borbás Marci

A kiállítás létrejöttét az Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Ugrás az elejére