GLOBAL CONTROL AND CENSORSHIP

2018. nov. 25. - 2019. jan. 20.

Európa több városát megjárt tárlat a megfigyelésről, az ebből fakadó félelmekről és annak hatásairól. A MODEM és a Goethe Intézet bemutatja a "GLOBAL CONTROL AND CENSORSHIP" című kiállítását, ami először a ZKM | Karlsruheben volt látható.

A tudás hatalom. A legnagyobb hatalom viszont azé, aki az információáramlás fölött rendelkezik. Az élet valamennyi területének digitalizálása és hálózatba kapcsolódásuk az infoszférában világszerte összekötötte egymással az embereket. Milliárd szám generáljuk nap mint nap a legkülönfélébb tartalmakat és adatokat, melyek pillanatok alatt járják körül a Földet. Ezeket az adatokat az állami és magánszolgáltatók már keletkezésük közben lehalásszák, – még mielőtt odaérnének a fogadóhoz – hogy aztán saját céljaikra használják fel azokat.

Globális gazdasági vállalatok tömeges adatszerzés és célzott marketingstratégiák útján húznak hasznot felhasználóik egyéni és társadalmi függőségeiből. Az állami szolgálatok pedig a nemzetbiztonság csalóka érvével munkálkodnak leplezetlenül azon, hogy az adatgyűjtést egyre jobban kiterjesszék és módszereiket tovább tökéletesítsék.

Csakugyan ott tartanánk, hogy a megfigyelés és cenzúra nagy hatalmú intézményeinek való kiszolgáltatottság már conditio humanává, kultúránk alapvető feltételévé vált? A mindent behálózó megfigyelés a gyanakvás egyre erősödő kultúrája belenyugvást, öncenzúrát, vagy akár cinkos alkalmazkodást is kitermelhet.

Művészek:

aaajiao (CN) / Hamra ABBAS (KW / US) / Selma ALAÇAM (DE) / Halil ALTINDERE (TR) / Daniel G. ANDÚJAR (ES) / Benera & Estefan (RO) / Osman BOZKURT (TR) / James BRIDLE (GB / GR) / Alice CAVOUKDJIAN dite GALLI (FR / DE) / Hasan ELAHI (BD / US) / Finger Pointing Worker + Kota TAKEUCHI (JP) / Michael GRUDZIECKI (PL / DE) / KIT-KASTEL (DE) / Frédéric KRAUKE (DE) / Marc LEE (CH) / Virginia MASTROGIANNAKI (GR) / MÁTRAI Erik (HU) / Ruben PATER (NL) / Dan PERJOVSCHI (RO) / Ma QIUSHA (CN) / Oliver RESSLER (AT) / Bernhard SEREXHE (DE) / Christian SIEVERS (DE) / Technologie und das Unheimliche (HU/DE) / Ivar VEERMÄE (EE/DE) / Alex WENGER (CH / DE) & Max-Gerd RETZLAFF (DE)

Kurátor:

Nolasco-Rózsás Lívia / Bernhard Serexhe

Felhasznált kép:

Hasan Elahi: Stelae, 2015
© ZKM | Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe Foto: Anatole Serexhe
Együttműködő partner a Debreceni Német Kulturális Fórum.
Ugrás az elejére