Helyi aktív építészet

2018. márc. 30. - 2018. máj. 06.

Hogyan találhat otthonra a mai világban egy fiatal építészcsoport? Elegendő-e, ha megfelelő közeget teremt magának? Meddig tartható fenn ez a közeg önerőből és összefogással, befektetett kezdőtőke nélkül? Kiállítás a helyi aktív építészetről - nem csak helyieknek. Megnyitó: március 29-én (csütörtök) 17 órakor, a tárlatot megnyitja Fabényi Julia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója.

Az Artk Stúdió kiállításba foglalt története számos ponton igazolja vagy épp cáfolja a közösségi összefogásba vetett hitünket és kétségeinket, olyan narratívákat közelítve egymáshoz, amelyek révén – kulturális kontextusba helyezve a történetet – mégiscsak azt a hitet kelti a látogatóban, hogy az üres terek megtölthetőek, s az összefogás, ha nem is tökéletes, de eredményes lehet.

Fajcsák Dénes és Fábián Gábor építészek három évvel ezelőtt hozták létre Egerben kulturális feltöltődésre alkalmas közösségi terüket, egy üresen álló épület újraértelmezésével, társadalmi, intézményi és építőipari összefogással, a helyszínen talált és felajánlásokból származó anyagokból, kezdőtőke és pénzmozgás nélkül. Egy apró, de követhető példát mutatva a tenni akarásról és a közösség erejéről.

Az Arkt építészstúdió Aektivátorok című közösségi-építészeti projektje képviselte hazánkat a Velencei Építészeti Biennálén 2016-ban. A projektet azóta több helyen is bemutatták – a MODEM-beli kiállítás ugyanakkor a társművészetek és tudományok bevonásával és kísérőprogramjaival összegzésre és akár a kritikus szembenézésre is alkalmat ad.

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban március végén nyíló, az alkotói folyamatot is reprezentáló, egyedi installatív megoldásokkal kivitelezett kiállítás a projekt eredményeit és tanulságait kívánja bemutatni az építész stúdió perspektíváján keresztül.

Megnyitó:

2018. március 29. (csütörtök), 17 óra

Megnyitja:

Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója

Ugrás az elejére