Megy, Megáll, Marad / Go, Stop, Stay

2019. febr. 16. - 2019. máj. 05.

Állva, mozdulatlanul nekivágni a világnak, annak az útnak, melynek hiányzik a kezdő- és végpontja, nincs visszatérés, és hely sincs, ahová el lehetne jutni.

A rágondolás ­– függetlenül a létezésétől – olyan erős tény, hogy kizár minden spekulációt, mégis titokzatos marad. Egy elérni kívánt pont, a láthatatlan bolyongások színtere, ahol maradni érdemes, ahol állni kell.

Az egyensúly utáni törekvésre, a mozdulatlanságban rejlő mozgások lehetőségére, identitásunk bizonytalanságaira keressük a lehetséges értelmezési szempontokat, megfogalmazási módokat, válaszokat, a felkért képzőművészekkel együtt.

A kiállítás angol címét újra olvasva utasításokat, parancsszavakat ismerhetünk fel: „Go, Stop, Stay”. Vajon kinek vagy minek szólnak ezek a parancsok? A minek fontos kitétel, hiszen a gépi programozási nyelvek szintaxisával találkozhatunk immár kortárs képzőművészeti kontextusban. Egyre inkább technologizálódó társadalmaink dehumanizáló jelenségeire is reflektálnak a kiállítók.

A tárlat egy szubjektív válogatást mutat be a környező országok, Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és természetesen Magyarország művészeitől, miközben a régió kortárs képzőművészeti tendenciáiba is betekintést nyújt.

A kiállító művészek:

Ana Petrović (HR) / Céline Struger (AT) / Eva Petrič (SLO) / Ilauszky Tamás (H) / Makra Zoltán (H) / Martin Piaček (SK) / Juhász Rokko (SK) / Palatinus Dóra (H) / Roland Wegerer (AT) / Silvia Amancei & Bogdan Armanu (RO) / Szabó Eszter Ágnes (H) / Tatjana Milutinović Vondraček (SRB)

Kurátorok:

Szalai Kata / Vojnits-Purcsár Vító

Ugrás az elejére