Termő/Föld

2020. szept. 05. - 2020. okt. 04.

Váczi Lilla és Piti Marcell kiállítása

Az emlékezés kiismerhetetlen rendszerében a tájak csomópontok. Olyan helyek, ahol több út vagy vonal találkozik. Piti Marcell és Váczi Lilla alföldi születésű, fiatal művészek, akiket a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója és a szülőhelyükhöz fűződő szoros és aktív alkotói viszony hozott egy kiállítótérbe. A környezet, amiben felnőttek alapjaiban tér el a mostanitól, így az otthon emléke élesen határolódik el a jelentől. Munkáik a generációkon keresztül öröklődő gesztusokat és ezzel párhuzamosan a természethez való viszonyulásukat vizsgálják.

Piti Marcell Apaföld c. fotósorozata és installációja elhagyott tanyákat ábrázolnak. Ahogy haladunk a térben a dokumentarista képeket, először egy 360 fokos panorámaképből és három gerendából álló installáció, majd absztrakt tárgyfotók váltják fel. A pusztuló tanyavilág dokumentálását követően  Piti Marcell személyes környezete egyes tárgyait emelte ki eredeti közegükből, új jelentéstartalmakat adva nekik. Az emberi világ tárgykultúrájának természethez való heterogén kapcsolódása fejeződik ki a fotókon.

Azokon a tájakon, ahol az ember sokkal kiszolgáltatottabb a természetnek, tisztábban rajzolódnak ki ezek az apró küzdelmek és határvonalak, amiket folyton át akarunk lépni. Piti Marcell tekintete azonban már csak kívülről, emlékei és saját kutatási alapján ábrázolja mindezt, hiszen már nem e világban él. Ebben az univerzális témában kirajzolódik múltja kapcsán kibontakozó, személyes gyásza, ami az otthonképből hiányzó emberek elvesztése kapcsán érez.

Váczi Lilla két alkotása látható a kiállításon; egy mezőgazdasági fóliasátor installáció és egy videómunka. A mesterséges környezettel és a föld termékenység metaforájával foglalkozott ebben a két alkotásában, valamint azzal az örökséggel, amit a föld gondozása jelent neki.  A sátorban elszórt föld és a hanghatások erősítik a disszonanciát, amit az ember a természetbe való beavatkozása kapcsán érezhetünk egy-egy táj látszólag harmonikus látványában.

A két művész alkotásai organikusan fűződnek egymásba megőrizve önálló képi világukat.

“kivenni az aszfalt és a térkövek alól.
leporolni a ruháról, a sáros cipőkről.
felseperni a padlóról, lapáttal dobni
az árokba. iszapot pakolni a derékra.
lemosni virágültetés után a kezekről.
gondosan kisúrolni a körmök alól is.
kibányászni a ékköveket a sötétben.
a játszótéren homokvárakat építeni.
kiszórni egyszer a hamvakat a kertbe.”

Váczi Lilla

Kiállító művészek:

Piti Marcell / Váczi Lilla

Kurátor:

Czvetkó Fruzsina

Külön köszönet:

Vincze Ottó / Erdősi Eszter / Balogh Viktória / Regős Benedek / Eiter Tamás / Don Tamás

További támogatók: FFS, NKA
A kiállítás az FFS Átlátás #3 című kiállítás sorozatának része.

www.ffs.hu
www.instagram.com/ffs_budapest
www.fotomuveszek.hu
www.modemart.hu

  

Ugrás az elejére