Tervezett alkotás

2017. okt. 22. - 2017. dec. 31.

Debreceni Nemzetközi Művésztelep 2017

Mit jelent a dizájn gondolkodás, és mit jelenthet ma dizájnernek lenni? Mire jó az öndizájn, és vajon mi a szerepe? Hogyan kapcsolódik mindez a kortárs művészethez, s ha már kapcsolódik, miként lehet elkülöníteni egymástól, miközben mindkét terület alapja a kreatív gondolat és tevékenység?

A tavaly újraindult Debreceni Nemzetközi Művésztelep (DNM) ezúttal a dizájn mai szerepét, a művészetekkel való kapcsolatát helyezte középpontba. A MODEM kiállításán kiderül, hogy a meghívott művészek milyen egyéni, specifikus válaszokat találtak a felvetett kérdésekre.

A b24 Galériában tartott idei DNM július 17-től 28-ig szakmai fórumként működött, amely elsősorban a tervezett alkotás, a megkonstruálás és megfontolás kérdéskörével foglalkozott – többek között arra is keresve a választ, vajon kihirdethetjük-e mai ismereteink tükrében a dizájn totális győzelmét. A művésztelep előadásai, prezentációi, kerekasztal-beszélgetései is az egyéni alkotói reakciók megfogalmazását voltak hivatottak ösztönözni, a DNM utáni hónapok pedig lehetőséget adtak az ötletek kibontására, letisztázására,  amelyek egy célirányosan a MODEM kiállítóterére tervezett tárlatban öltenek formát.

A 21. században a dizájn kétségkívül az egyik legexpanzívabb iparág: progresszív, optimista, problémaorientált. Akárcsak a kortárs művészet, a dizájn is aktívan foglalkozik az emberiség, többek között a társadalom és környezet kérdéseivel, ám sikeres stratégiája ellenére is úgy tűnik, rászorul az autonóm művészet vagy egyéb interdiszciplináris területek „ösztönző segítségére”, ezért is izgalmas, hogy a DNM tárlatán a legkülönfélébb szakmai hátterű „tervező alkotók” megközelítéseivel találkozhatunk.

Művészeti vezetők:

Csontó Lajos / Süli-Zakar Szabolcs / Horányi Attila

Művészek:

ANTAL Balázs / BALLA Dóra / CSONTÓ Lajos / FAJCSÁK Dénes / LAKNER Antal / MAJOR Lajos / SÜLI-ZAKAR Szabolcs / SZABÓ Ádám / SZABÓ Károly / VÁCZI Lilla

Megnyitó:

2017. október 21. (szombat), 16 óra

Megnyitja:

Horányi Attila esztéta, a MOME adjunktusa

Közreműködik:

Gryllus Ábris képző- és médiaművész, zeneszerző

Köszöntőt mondanak:

Csontó Lajos és Süli-Zakar Szabolcs, a DNM szakmai vezetői

Belépő 600 / 300 Ft

Kapcsolódó programok:

November 4. (szombat), 11 óra –Tervezett alkotás dizájnkonferencia

November 17. (péntek), 13.30 – Süli-Zakar Szabolcs képzőművész tárlatvezetése

December 6. (szerda), 17 óra – Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművész tárlatvezetése

December 30. (szombat), 16 óra – Finisszázs: Csontó Lajos Munkácsy Mihály-díjas képzőművész és Horányi Attila művészettörténész-esztéta tárlatvezetése

Ugrás az elejére