Zuzanna Janin – TRANSFORMED. METAMORPHOSED.

2018. máj. 13. - 2018. júl. 08.

Az 1961-ben született képzőművész generációjának egyik legaktívabb és világszerte legtöbbet kiállító lengyel alkotója. Munkái többek között a párizsi Jeu de Pomme-ban, a MAM Rio-ban, a Hamburger Bahnhof Berlin-ben éa a varsói Kortárs Művészeti Központban (Zamek Ujazdowski) szerepeltek. Részt vett a Sydney-i Biennálén, Liverpool-i Biennálén és az Isztambuli Biennálén, illetve az 54. Velencei Művészeti Biennálén.

Zuzanna Janin munkái számos jelentős köz- és magángyűjteményben találhatók meg: Ludwig Múzeum – Budapest Galeria Zachęta – Varsó; Nemzeti Múzeum Krakkó, Wrocław, Varsó; Museum Morbroich, Leverkusen (GE); Muzeum Sztuki / Centrum Sztuki Saloniki (GR); Hoffmann Sammlung Berlin (GE), La Gaia Collectione, Busca (I), MAM RIO Museu Arte Moderna Rio de Janeiro (BR), La Fabrique, Collection Josée et Marc Gensollen, Marseille (F)

Installációi, videói, objektjei és szobrai elsősorban az idő és az egzisztencia alapkérdéseit feszegetik, időnként formabontó módon. A formai átalakulás, az anyagok transzponálása egy másik minőségbe, éppúgy jellemzi mint a konceptualista alapú reflexió.

Gyakori témái: a személyes történetek, a családi emlékezet, az idő múlása által ezekben hagyott nyomok, a tapasztalatokon és a valóság megfigyelésén alapuló alkotás, a feledés és emlékezet viszonya az egyénben és a közösségben, az emlékezet a történelemben, a múlt közösségi és egyéni újradefiniálása – a személyes múlt képeinek, megélt helyzeteinek az emlékezetből vagy a tudatalattiból való előhívásán keresztül.

A Modemben látható önálló kiállításán a rá alapvetően jellemző műfajok mindegyikével találkozhatunk majd, ahogy személyes hangvételű rajzokkal, kollázsokkal és fotóalapú digitális nyomatokkal is. Az utóbbi bő tizenöt év alkotásaiból összeállított válogatásban több olyan új mű-együttes is látható lesz, amikkel először a Modemben találkozhat a közönség.

Művész:

Zuzanna Janin

Kurátor:

Kónya Ábel

Megnyitó:

2018. május 12. 16:00

Ugrás az elejére