A kortárs művészetnek jót tesz, ha van tere, tömege és ideje. Ideje – még ha ez állandóan változik is, mondjuk úgy: halad velünk – mindig van. Például MOST. Tere – nagy belmagassággal és falakkal, alaprajzokkal, világítással – már ritkábban, de akad. Például ITT. Tömege – közönsége, nagyobb volumenben – még ritkábban, de előfordul. Például MOST és ITT. 2018-ban, 2019-ben és reméljük, 2020-ban is a MODEM-ben.
A kortárs művészetnek jót tesz, ha nézik, ha hallgatják, ha írnak és beszélnek róla. Jó, ha kritizálják és kritizálhat, ha provokálják és provokálhat, ha képet adhat és tükröt állíthat, ha elfordul vagy összefog, ha érzékenyít, netalán elidegenít. A kortárs művészetnek szüksége van közönségre és legfőképp nézőpontra – akkor is, ha az / vagy épp azért, mert az: folyamatosan elmozdul.
A kortárs művészetnek jót tesz, ha támogatják: ha vannak nemcsak befogadói, de szponzorai és pályázatai, ha vannak támogatói és ellenzői is. Jót tesz, ha békén hagyják és ha nem hagyják békén.
De a kortárs művészetnek jót tesz a modern is. A klasszikus modernizmus, a hagyományos, a múlt és a jelen, jót a jövő. Legyen az olyan, amilyen: elképzelt vagy reális, valós vagy virtuális, utópisztikus vagy ellenkezőleg, nagyon is hétköznapi, meglévő és megélt.
A kortárs művészetnek jót tesz az anyag, a kézzel fogható és a kézzel vagy ésszel fel-meg-át nem fogható, legyen az egy gémkapocs, egy kibuherált suzuki vagy a 21. század technológiai újításait felhasználó installáció.
A kortárs művészetnek jót tesznek a mindennapok, hiszen a kortárs művészet reflektál. Valósra vagy valótlanra, fikcióra vagy mindennaposra. A kortárs művészetnek jót tesz, ha reflektálnak rá. Valósan és mindennaposan. Például hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között. Meg előtte és utána, este és hétvégén.
A kortárs művészetnek jót tesz, ha nemcsak tere van, de helye is – zárt és nyitott, ahonnan kilép, és ahová belépnek. A kortárs művészetnek jót tesz, ha kilép, és ha belépnek.

A kortárs művészetnek jót tesz a MODEM. Ezen vagyunk.

 

Támogasd a MODEM-et és a művészetet adód 1%-ával, ha Te is. Adószámunk: 22298317-2-09

A Rendelkező nyilatkozat letölthető formában az alábbi linken érhető el.

Közvetlenül is támogathatsz minket az alábbi számlaszámon: 11738008-29909795