Szmájli

A diákok úgy döntöttek, hogy a boldogsággal szeretnének foglalkozni.

Villámkiállításunk fő témáját az ország különböző középiskoláiban tanuló diákok választották, miként a tárlat címét is: szmájli. Három város, öt iskola, huszonegy diák – fotókkal két hétig a MODEM-ben. A 30 című kísérleti művészetpedagógiai programunkhoz kapcsolódva meghirdetett fotós projektre a nyári szünet ellenére huszonegy diák jelentkezett, akik az elmúlt hetekben on line találkozók során közösen határozták meg a projekt aktuális keretét, célját és formáját.

A diákok úgy döntöttek, hogy a boldogsággal szeretnének foglalkozni, mert a boldogság minden korosztály számára fontos téma, amelyet különböző szempontok szerint lehet bemutatni. Éppen ezért minden csoport más aspektusból közelített a tárgyhoz, de mindenki egyetértett abban, hogy a boldogság alapja az önelfogadás és az önismeret, ezért ez a megközelítési mód került a fókuszba. Az on line találkozók során a résztvevők megismerkedtek különféle kortárs művészeti alkotásokkal, pozíciókkal is, amelyek segítettek nekik megérteni, hogy milyen sokféle módon lehet egy-egy kérdéskörhöz hozzá nyúlni.

A projekt helyszíne eredetileg a debreceni Piac utca néhány kirakata lett volna. Időközben változott néhány dolog, így kirakatok helyett a MODEM második emeleti kiállítótere lett a workshop otthona, ahol a kiállítás végén egy játékos grafikai vizualizáción keresztül a látogató a munkafolyamatba is betekinthet.

Nyitónap: Augusztus 07. 16 órától
Megnyitja: Váradi Emese, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusa

 

A résztvevők a következő intézményekben tanulnak:

Batthyány Kázmér Gimnázium, Szigetszentmiklós

Debreceni Egyetem

Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest

Kölcsey Ferenc Gimnázium, Budapest

Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium, Budapest

Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

 

A résztvevők névsora:

Bakos Bernadett

Borsos Laura

Csombók Panni

Fábián Boglárka

Gál Kata

Holecz Mari

Horváth Janka

Huba Lili

HuongQuanThiThu

Lengyel Anna

Lutz Boglárka

Nagy Domonkos

Pál Borbála

Péter Virág Kata

Solymosi Jakab

Soós Regina

Szmolenszky Maja

Szvétek András

Tamás Mercédesz

Tóthpál Veronika

ZölleyHanna

 

A projekt vezetői:

Dobokay Máté, Don Tamás