BanZaj #48

2020. márc. 24. 20:00

2020-ban először tér vissza a sorozat a jól megszokott és szeretett helyszínére, a Modembe, ahol az kísérleti zene igazán otthonosan érzi magát. Az est folyamán három szóló produkció veszi birtokba a képzelt színpadot, egy érdekesen nemzetközi rendezvényen.
Az szeánszt az ausztriai Észak-Tirolból, Innsbruck mellől érkezett, ám már 1993-ban Debrecenbe költöző, itt élő és alkotó Katschthaler Karl, vagyis Ausgesuchtestenohren nyitja. Vele a a 2019-es VIII. Zajkerten már találkozhattunk.

A folytatást a szerbiai Niš-ből először hozzánk látogató Uroš Kostić, avagy Overdriven dreams követi el, aki egy zajos, mély, gitárzajban gazdag fellépéssel készül.

Az utolsó felvonás a Debrecenben született és felcseperedett, ám január óta Bécsben élő Bíró Kornél, aka BOM és egyben a sorozat főszervezőé lesz, egy tőle újszerű projekt bemutatásával készülve.

Menetrend:
20:00 – Ausgesuchtestenohren (HUN/AUT)
21:00 – overdriven dreams (SRB)
22:00 – BOM (AUT/HUN)

BOM (AUT/HUN)
(noise, experimental, dark ambient)
BOM, vagy ahogy pályafutása elején nevezte magát Bass-O-Matic visszatér új otthonából, azaz Bécsből a szülővárosába egy koncert erejéig. Szóló karrierjét 2014-ben kezdte és azóta zenéje folyamatosan változik, így mint egy véget nem érő utazást téve magának ezzel.
Jelen esetben egy egészen új projekttel készül. Az 1986 április végi meleg éjszaka közepén a Csernobili atomerőműben történt atomkatasztrófát dolgozza fel, a maga sajátos módján. Az előadás során kronológiai sorrendben felépített, eredeti videóanyagok vetítése adja meg a történtekhez hű hangulatot. A videót Emil Hutanu vágta.
https://bass-o-matic.bandcamp.com/

OVERDRIVEN DREAMS (SRB)
(noise, experimental, improvised music)
Az Overdriven dreams a szerb gitáros, Uroš Kostić szólóprojektje. Sok éven át tartó felfedező útja során főhangszeréből, vagyis 6 húros gitárjából igyekszik kihozni a hangszer eredeti felhasználási módjától legtávolabb eső hangzásokat. Ezekhez természetesen megannyi effektet és egyéb eszközöket használ. Korábban leginkább post-rock zenekarokból lehetett ismerni, leginkább a There nevezetűből.
Zenéjével élővé varázsolja a csalóka álmodozások véget nem érő hanglátomásait. Ennek megteremtésére az improvizatív gitárjátéka mellett használ egyéb eszközöket is, például lo-fi szintetizátorokat, kazettás magnót és egyéb hangmintákat.

AUSGESUCHTESTENOHREN (AUT/HUN)
(musique concrète, noise, experimental)
Ausgesuchtestenohren jelenleg debreceni székhelyű, ám eredetileg egy osztrák szólóprojektnek indult, amely hangkompozícióval és elektroakusztikus zenével foglalkozik. Ausgesuchtestenohren kizárólag saját hangokat használ fel zenéjében. A sok éves terepi hangfelvételek során gyűjtött hangokon kívül a számítógépet is használja a szintetizált hangok megtervezésére és átalakítására, de olyan akusztikus hangforrásokkal is dolgozik, mint például a preparált zongora és egyéb talált tárgyak hangjai, zörejei. Élő előadásain analóg szintetizátorokkal és effektpedálokkal is operál. Autodidaktikus zenei gyakorlata, amely a kortárs komoly zenében gyökerezik, szorosan kapcsolódik a Musique concrète-hez, és gyakran olyan minimalista zenei technikákhoz, mint az ambient, noise és a drone. Ausgesuchtestenohren-t elsősorban maga a hang érdekli, és azt belülről vizsgálja, értelmezi.
https://ausgezeichnetstenohren.bandcamp.com/

A műsorváltozás és a beengedés jogát fenntartjuk! Nem toleráljuk a rasszizmust, homofóbiát, szexizmust és egyéb radikális nézeteket!

Belépő: 600 Ft (A jegy érvényes a március 26-i CSOMA mozi-koncertre is)

Online jegyvásárlás az alábbi linken érhető el.

Ugrás az elejére