DNM2024: Tanulni a természettől? – Botanika

2024. júl. 21. 13:00

A 2006 óta működő Debreceni Nemzetközi Művésztelep (DNM) eddigi minden egyes alkalma sajátos tematika köré szerveződött, az ezeken az összejöveteleken zajló munkafolyamat során pedig az alkotás mellett kiemelt szerepet kapott a közös gondolkodás – ezt tükrözik a művésztelep nagyközönség számára is nyitott programjai. Az idei művésztelep középpontjában, melynek címe Tanulni a természettől? – Botanika, a növénytan tágan értelmezett tudományága áll. 2024-ben 10 hazai és nemzetközi képzőművészt, designert, zenészt és építészt hívtunk meg.

Az idei – botanika és művészet lehetséges kapcsolódásait fókuszba helyező – tematikánk kárpát-medencei történetének számos mozzanata Debrecen városához köthető, mint például a Méliusz Juhász Péter által jegyzett Herbárium (1578), amelyet az első magyar nyelvű herbáriumként tartanak számon, vagy Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály kétkötetes Magyar Herbáriuma, mely Linné alkotmánya szerint (1807) a modern magyar botanika első kiadványa.

Idén a művésztelep a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ földszinti tereiben kerül megrendezésre, ahol az alkotó- és kutatómunka mellett idén is előadások és beszélgetések teszik változatossá a programot. Ennek jelentős részét a közönség számára is nyitottá szeretnénk tenni: a kora esti események alkalmával az érdeklődők a hazai és nemzetközi szcénában elismert művészekkel és gondolkodókkal találkozhatnak.

A MODEM által szervezett 2024-es művésztelep eredményeit az év végén egy átfogó csoportos kiállításon mutatjuk be, valamint a korábbi évekhez hasonlóan egy elméleti szövegeket és interjúkat egyaránt tartalmazó katalógusban is elérhető lesz az érdeklődők számára.

Meghívott alkotók:

Centrala (Małgorzata Kuciewicz & Simone De Iacobis), Daniel Godinez Nívon, Illés Zsófia Szonja, Kortmann-Járay Katalin, Kuzma Eszter Júlia, Thea Lazar, Mendreczky Karina, Gaja Mežnarić Osole, Szabó Bálint (Decolonize Your Mind Society), Szabó Nóra

Művészeti vezetők:

Horányi Attila, Süli-Zakar Szabolcs, Török Krisztián Gábor, Vékony Dorottya

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az ingyenes programjainkra július 21-én 13 és 19 óra között, július 22-től 28-ig pedig 17 és 19 óra között!

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére