Filmvetítés és beszélgetés Gallai Judit Ágnessel és Váczi Lillával

2023. nov. 29. 16:30

A Szociális Akupunktúra eseménysorozat részeként két Debrecenben élő és dolgozó művész, Gallai Judit Ágnes és Váczi Lilla városhoz köthető munkája kerül bemutatásra a MODEM gyűjteményéből.

Gallai Judit Ágnes: Tűz, Víz, Repülő, 2019 és Váczi Lilla: Zsibogó III. 2017 című filmjei szubjektív és objektív perspektívából mutatják be Debrecen köztereit. A filmvetítés után egy beszélgetésre kerül sor a művészek és a program kurátora, Török Krisztián Gábor között a városi közterek személyes megközelítésének művészetközpontú viszonyáról, valamint a helyspecifikusságból adódó sajátosságok jelentékenységéről.

GALLAI Judit Ágnes: Tűz, Víz, Repülő, 2019
videóperformansz, 9’05”

“A Tűz, Víz, Repülő, egy óvodai játék, amiben a résztvevők körbe-körbe futnak. Amikor azt hallják, ‘tűz’, leguggolnak, a ‘víz’ szóra felmásznak valahova, ha a ‘repülő’ hangzik el, akkor lehasalnak. Mindegyik mozdulat a veszély észlelésére adott reakció. A videóban debreceni, gyermekkori traumáim helyszíneit látogatom meg, amelyek a folytonos veszély érzésének emlékét elevenítik fel bennem. A performansz ezeknek a traumáknak egy feloldási kísérlete.”

VÁCZI Lilla: Zsibogó III., 2017
videó, 11’31”

“Már régóta fel akartam dolgozni a zsibi témáját, gyerekkoromban elég sokat jártunk ki a szüleimmel. Ezt akartam feleleveníteni. Évek óta nem jártam kint, és kíváncsi voltam, azóta mi történt. Apámmal gyakran töltöttük ott a vasárnap reggeleket, mert akkor érkeztek műszaki cikkek, és ő szeret szerelgetni, műszaki dolgokat buherálni. Témának is olyat szerettem volna, ami kötődik Debrecenhez. A munka első fázisa a terepszemle volt. Kimentem és mobiltelefonnal csináltam pár fotót, de ezek nem adtak teljes képet. Fontosnak éreztem valami emberi tényezőt is hozzáadni, így elkezdtünk fotózás közben beszélgetni az árusokkal. Volt egy nő, aki már 30 éve ott árul a zsibin, ki más tudná jobban, hogy ott milyen az élet. Úgy éreztem, az interjúk hitelesítik ezt az egészet.”

A filmek eredeti nyelven, angol felirattal kerülnek bemutatásra.

A rendezvényre a következő helyszínen kerül sor: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Multimédia terem, 3. emelet , 4026 Debrecen, Hunyadi János u. 1-3

A Szociális Akupunktúra eseménysorozata a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2023 márciusában indult közösségi programjának része, amely a kultúrán keresztül vizsgálja a jóllét kérdését Debrecenben. A Szociális Akupunktúra az egészség tudományos megértésén túlmutatva, holisztikus módon azon elemekre összpontosít, amelyek hatással vannak a városlakók életének teljességére.

Az esemény minden vendégünk számára ingyenes!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk. A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a programok során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ugrás az elejére