KineDok Debrecen filmklub – Vonalak

2023. ápr. 13. 15:00

Hogyan változik Pozsony városa? Barbora Sliepková rendezőnő dokumentumfilmes esszéjében a helyi városi növekedést örökíti meg, ahol a mindennapi élet poétikája és a helyi lakosok portréi társadalomkritikusan mutatják be a város kortárs átalakulásait.

A Vonalak – a 2021-es jihlavai filmfesztiválon győztes alkotás – egy tipikus posztszocialista közép-európai város, Pozsony mindennapi nyüzsgését és nyűgeit mutatja be. Szlovákia fővárosa, ahol a régi és az új keveredik a hatalmas építkezések eredményeképpen, de a lakosok szeme láttára is változik az otthon. A mindennapok poétikája és a polgárok portréi társadalomkritikus beszámolót adnak a város kortárs átalakulásáról. A magányos Blanka a lakása erkélyéről figyeli a változásokat. Danko, a zeneszerző, megbirkózik a “Város a Holdon” darabjának gyors változásaival, és megpróbálja megragadni annak ritmusát. Máté a helyi polgármester akar lenni. Michal, az ingatlanügynök, megismerteti ügyfeleit a pozsonyi lakásokban való boldog élet lehetőségével, két munkás pedig vonalakat húz a városon keresztül, és egy üveg sör mellett elmélkedik az életről. A fekete-fehér dokumentumfilm Pozsony hangulatát vizuális kompozíciókkal ábrázolja, a környező városi nyüzsgés szimfóniájával kísérve.

A filmet erdeti nyelven, magyar és angol felirattal vetítjük.

Az esemény keretében a MODEM Vonal mentén című állandó kiállításán tárlatvezetést tartunk, valamint a vetítést követően közösen beszélgetünk a filmről.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez az esemény ingyenes és jegy nélkül látogatható.

Az esemény az Alternatív Közösségek Egyesülete, a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék, a KineDok Magyarország és a MODEM Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ együttműködésében jött létre.

Eredeti cím: Čiary
Rendező: Barbora Sliepková
Időtartam: 80 mins
Év: 2021
Hang: Szlovák
Ország: Szlovákia
Producer: Barbara Janišová Feglová
Gyártó: Hitchhiker Cinema

Az esemény a Szociális Akupunktúra a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2023 márciusában indult közösségi programjának része, amely a kultúrán keresztül vizsgálja a jóllét kérdését Debrecenben. A Szociális Akupunktúra az egészség tudományos megértésén túlmutatva, holisztikus módon azon elemekre összpontosít, amelyek hatással vannak a városlakók életének teljességére.

Ha csatlakozni szeretne, vagy többet szeretne megtudni Szociális Akupunktúráról, kérjük, lépjen kapcsolatba Török Krisztián Gáborral a következő címen torok.krisztian@modemart.hu, vagy hívja a +36 30 0316 779-es telefonszámot.

Ugrás az elejére