KonfeЯEncia (2. nap)

2023. szept. 16. 09:30

A Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ interdiszciplináris konferenciát szervez a Re:Re – Művészi újrajátszás, az újrajátszás művészete című nemzetközi kiállításhoz kapcsolódóan, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A szakmai tanácskozás célkitűzése egyrészt az, hogy feltérképezze a különböző tudományterületeknek (történet-, társadalom-, színház-, irodalom- és kultúratudományok, filozófia, esztétika, pszichológia, néprajz, kommunikáció- és művészetelmélet stb.) az újrajátszáshoz, az artistic reenactmenthez fűződő viszonyát. Másrészt pedig, hogy párbeszéd alakuljon ki az eltérő diszciplínák közt az újrajátszás társadalmi, művészeti, történelmi, kulturális stb. jelenségeiről és jelentőségéről.

A konferencia öt szekciójának előadásai, az azokhoz kapcsolódó viták és a kerekasztal-beszélgetés a reenactment fogalom megközelítésén túl, a traumák, tabuk, technikák, a mediatizálódás és a muzealizáció, valamint a performativitás és az irodalom szerepét vizsgálják különös tekintettel Kelet-Európa történéseire.

A konferencia előadásai szabadon látogathatók, nyitottak minden érdeklődő számára.

 

 

Szervezők:
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Debrecen
Magyar Emlékezethelyek Kutatócsoport (Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)

Helyszín: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, 2. emeleti kiállítótér. 4026 Debrecen, Hunyadi János u. 1–3.

Időpont: 2023. szeptember 15–16.

Ugrás az elejére