Újraírható történetek – nyitónap

2019. márc. 23. 15:00

Újraírható történetek

ROTERS&SZOLNOKI: Wunderblock és Keserue Zsolt: Nemzeti Tankönyv című kiállítása

Két, gondolatiságában különböző, szimbólumrendszerében, (közel)múlt értelmezésében mégis sok hasonlóságot mutató, kurátori munka nyomán egybeszerkesztett, szokatlan páros kiállítás nyílik március 23-án a MODEM-ben.

A nyitónap programjai:

15.00: Szijártó Zsolt kurátori bevezetője, majd Katharina Roters, Szolnoki József és Keserue Zsolt közös tárlatvezetése

16.30: Szemző Tibor zeneszerző, médiaművész vetítéssel egybekötött szóló koncertje

A kiállítás nyitónapján ingyenes buszjáratot szervezünk Budapestről. Gyülekező a Planetárium előtt 10:45-kor. A buszsofőr MODEM táblával fogja várni az érdeklődőket. A busz 18 órakor indul vissza Debrecenből, a MODEM melletti parkolóból. Jelentkezés: a info@modemart.hu címen (a korlátozott férőhelyek miatt köszönettel vesszük a mielőbbi visszajelzést)

A ROTERS&SZOLNOKI (Katharina Roters és Szolnoki Jozsef)
alkotópáros, illetőleg a Zsolt Keserue által jegyzett projektek közösek abban, hogy az identitás-konstrukció, identitás-újraírás folyamatait tematizálják a gyorsan és sokszor drámaian változó történelmi körülmények között. A problémát különböző léptékekben vizsgálják: az egyén, a csoport és a nemzet szintjén egyaránt.

A két különálló kiállítás több szálon kapcsolódik egymáshoz: mindkét projektre jellemző az analitikus (de)konstrukciós megközelítés, valamint az archívum-építés szándéka. A nemzeti történelmi hagyomány megkérdőjelezésében, a közelmúlt reflektálatlan történéseinek feltárásában, a családtörténet újramesélésében, a sztereotípiák értelmezésében hasonló alapminták fedezhetők fel. Fontos szerepet töltenek be a kiállításokban a különböző privát és nyilvános dokumentumok és szimbólumrendszerek (címerek, tankönyvek, vizuális szimbólumok), mint olyan felületek, amelyeken a történeti tudat objektiválódik, nyilvánosan is látható lesz. Ezeket a kiállító művészek újra feldolgozzák, mégpedig egy vállaltan szubjektív összefüggésrendszerben. Így jön létre a „kiterjesztett dokumentumok” archívuma. Olyan hibrid kortárs művészeti módszerekkel tematizálnak fontos társadalmi-történeti kérdéseket, problémákat, amelyekben szorosan összekapcsolódik a (tudományos) kutatás, a (művészeti) feldolgozás/reflexió és a poétikus szintézis.

Idei kiemelt tárlatunk március 23-án, szombaton 15 órától látogatható a MODEM 2. emeleti kiállítóterében.

A kiállításról:

ROTERS&SZOLNOKI: Wunderblock című, módszeresen felépített projektjének középpontjában az a kérdés áll, mit jelent az egyén és a kollektív identitás létrehozása a XX. század sokszor viharos társadalmi-történeti körülményei között. A Keserue Zsolt által létrehozott és irányított Nemzeti Tankönyv a kritikai gondolkodás és reflexiós képesség fejlesztésére koncentrál a történelmi emlékezet nemzetenként eltérő és gyakran egymásnak ellentmondó narratíváinak összehasonlításával.

Kurátorok: Szijártó Zsolt és Készman József

A tárlat megtekinthető: 2019. július 7-ig

Ugrás az elejére