Kányási Holb Margit tárlatvezetése a Tervezett alkotáson

„A dizájnnak célja van – hiszen funkciót kell beteljesítenie –, a művészetnek pedig oka.” – vallja Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművész, aki az elmúlt három évtizedben folyamatosan kísérletezett a tervezői tudás képzőművészeti felhasználásával.

De mit is jelent a tervezettség a képzőművészetben? A Debreceni Nemzetközi Művésztelep (DNM) alkotói más-más eszközökkel, eltérő kérdezői horizontról kerestek vizuális válaszokat erre a kérdésre. A kiállítók közt találunk építészt, szobrászt, videókra és tárgyinstallációkra specializálódott képzőművészt, de a tervezőgrafikában és tipográfiában járatos szakembert is.

Kányási Holb Margit saját alkotói tapasztalatait és anyagismeretét mozgósítva segít közelebb kerülni a Tervezett alkotás című tárlat munkáihoz december 6-án (szerda) 17 órától, rávilágítva például a Frottázs ház és az Emlékek kamrája értelmezési lehetőségeire is.

Belépő: 600 / 300 Ft

A DNM 2017 katalógusának bemutatója

„Mit jelent a dizájn gondolkodás, és mit jelenthet ma dizájnernek lenni? Mire jó az öndizájn, és vajon mi a szerepe? Hogyan kapcsolódik mindez a kortárs művészethez, s ha már kapcsolódik, miként lehet elkülöníteni egymástól, miközben mindkét terület alapja a kreatív gondolat és tevékenység?” – olvassuk a Tervezett alkotás című kiállítás katalógusának bevezetőjében.

Az idei DNM problémafelvetése a dizájn rendkívüli térnyerésére reagált, s erre koncentrál a rendhagyó formátumú katalógus is, amelyben a téma neves szakembereinek tanulmányai, a telep résztvevőinek alkotói gondolkodását megismertető interjúk, valamint a b24 Galériában tartott művésztelepi eseményekről és a MODEM-es kiállításról készült fotók kaptak helyt.

A Zöld kilincs művészeti kávézós katalógusbemutatón december 6-án (szerda) 18.30-tól Csontó Lajos, Kányási Holb Margit, Major Lajos és Süli-Zakar Szabolcs közreműködik.

A belépés ingyenes.