Uborkaszezon – nehéz szó. Bár a magyarban is nagyon ül, sajnos nem mi találtuk ki, német mintára használjuk (Sauregurkenzeit) a hírértékű események nélküli nyári periódus jelölésére. Ilyenkor általában döglesztő meleg van: a parlamenti ülések szünetelnek, a kovászos uborka csendben fortyog. Ez az eseménytelen időszak nemcsak a pihenés, kikapcsolódás, hanem az összetett, elnyújtott, „jólmegrágott” reflexiók periódusa is. Most éppen nincs semmi, de mi is volt ezelőtt? És mire készüljünk, amikor a „mindenmindegy” szezonnak vége? Hiába van maxon a légkondi, ezek a kérdések akkor is izzasztóak.

Uborkaszezon címmel Antal Balázs képzőművésznek nyílik kiállítása július 28-án 18 órakor a b24 Galériában. A tárlatot megnyitja: Balázs Kata művészettörténész,  közreműködik: Dj Grabo’sky

Antal Balázs objektjei, installációi a propaganda egyértelműségét elutasítva, szellemesen-összetetten, képi eszközökkel játszva, csavaros módon válaszolnak különböző aktuálpolitikai kérdésekre. Viccesek, de nem a köznapi, hanem a novalisi értelemben. Novalis Virágpor című aforizmagyűjteményében írt a derű képzetkörébe tartozó fogalmakról megalkotva ezek ideiglenes tipológiáját is. Ebben a viccet, a szellemességet nem az artikulálatlan röhögés és felszabadult jókedv alaphelyzeteként írta le, hanem a derültség válságaként. Számára a Witz a fellépő zavar következménye és az egyensúly helyreállításának eszköze. Zavar. Válság. Antal Balázs munkáival szemben állva folyton ezt érezzük, közelségükben legfeljebb csak sírva vigadunk.

Kurátor: Mucsi Emese

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 9-ig. A belépés ingyenes.