A Receptorok – Kozári Hilda multiszenzorális intervenciója az Antal–Lusztig-gyűjteményben című kiállítás egy Finnországban élő képzőművész és Nagy T. Katalin művészettörténész közös válogatása által különleges, érzékszervi kapcsolatot teremt a gyűjtemény, a kortárs művek és a kiállítás látogatói között.

A gyűjtemény sokoldalúsága és gazdagsága lehetővé tette a rendezők számára, hogy olyan műveket állítsanak ki, melyek a tárlat multiszenzorális koncepcióját erősíteni tudják, melyek segítségével a művek befogadása, értelmezése komplexebbé válhat.

Bár a képzőművészeti munkák nagy részét elsősorban a szemünkkel érzékeljük, a műtárgyak élvezete és értelmezése összetett folyamat. A Finnországban élő Kozári Hilda hosszú évek óta vizsgálja munkáiban és kiállításaiban a különböző érzékszervek együttes szerepét. Az illatok és asszociációk tanulmányozásán kívül gondolkodását és művészetét leginkább a gyengén látó fiatalokkal létrehozott projektek befolyásolták. A Braille-írás gyakran megjelenik műveiben, különböző anyagokban és méretekben, sokszor játékos formában. A kiállítás, Kozári Hilda művészetének szellemében, szeretné, ha a képek és szobrok a „kézzel fogható” megközelíthetőségen túl poetikus megoldásokkal tennék lehetővé az alkotások hozzáférhetőségét.

A kiállításon a látogatók minden érzéke aktiválódik, az agyban lévő receptorok közreműködésével láthatjuk, hallhatjuk, szagolhatjuk, tapinthatjuk a műveket, egyes alkotások pedig az ízlelő bimbóinkat is beindíthatják.

A MODEM „néző” pozícióhoz szokott vendégei új élményeket szerezhetnek; megsimogatják a gyűjteményi szobrokat és nagyot szippanthatnak az illatozó művekből.

Kurátorok: Kozári Hilda és Nagy T. Katalin

Kiállítók a gyűjtemény művészei közül:

BARTA Lajos, BEÖTHY István, BOKROS BIRMAN Dezső, BORSOS Miklós, BORTNYIK Sándor, Rudolf CRIGUIS, CSÁKY József, CSÍKSZENTMIHÁLYI Róbert, FEHÉR László, FÉMES BECK Vilmos, FERENCZY Béni, GÁL András, Ludwig GERSTACKER, GOLDMAN György, KERÉNYI Jenő, KORNISS Dezső, JAKOVITS József, KERÉNYI Jenő, KORNISS Dezső, Jason MARTIN, MATTIS TEUTSCH János, MEDGYESSY Ferenc, ORSZÁG Lili, Yuko SAKURAI, SCHAÁR Erzsébet, TAUBERT László, Heiner THIEL, Amerigo TOT, TÓTH Menyhért, Lee UFAN, VEDRES Márk, VILT Tibor, Herbert ZANKS

Meghívott vendégművészek:

BERNÁT András, GALLOV Péter, JAGICZA Patrícia, KESERÜ Károly, LÉVAY Jenő, Maarit SUOMI-VÄÄNÄNEN, SZABICS Ágnes, SZIRTES János

A tárlat 2018. január 14-ig látogatható.

Belépő: 800 / 400 Ft