Szeptemberben a 15. jubileumát ünneplő MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ az elmúlt évek egy-egy izgalmas kiállítását, kötetét illetve azok háttértörténetét idézi fel őszi programsorozatában. 

A Debreceni Ünnepi Könyvhét – valamint a debreceni nyomdászat és tipográfia évfordulójának – nemes alkalmából a könyvvel mint esztétikai, nyomdászati, kötészeti tárggyal is aktívan foglalkozó, tervezői szemléletű alkotót, Major Lajost és a galériához kapcsolható munkásságát mutatjuk be. Beszélgetésükben könyvnek, mint médiumnak határait és kortárs megjelenését vizsgálják Süli-Zakar Szabolcssal, a MODEM vezető kurátorával, a zintől a fotó- és művészkönyvekig. 

Major Lajos – debreceni születésű – Párizsban élő tervezőgrafikus, tipográfus, vizuális fejlesztő. Tagja a Nemzetközi Tipográfiai Szövetségnek (ATypI), aktív munkatársa az Atelier-Musée de l’Imprimerie-nek (AMI). 2019-ben a világhírű Sergej Serov orosz tervezőművésszel, dizájnerrel társkurátora volt a Harsány című az orosz kortárs grafika és könyvtervezést bemutató nagyszabású kiállításnak a MODEMben.