A múlt hét folyamán egy debreceni és egy budapesti sajtótájékoztató keretében is hivatalosan bejelentettük, hogy a világon csaknem 50 év után először nálunk, a MODEMben lesz látható a világhírű, a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulását, az Abstraction-Création-t bemutató kiállítás. A közel 100 művet felvonultató Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy… tárlat műtárgyai, többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes múzeumokból érkeznek.

Párizsi absztraktok olyan világhírű művészeinek képeit és szobrait mutatja meg a közönségnek, mint például Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka, vagy Jean Arp, stb.  A tárlat elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd alkotók, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében.

Moholy-Nagy László, G11, 1934 Párizs, Galerie Le Minotaure © archives Galerie Le Minotaure

A New York-i MoMA-ban, majd a párizsi Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris Abstraction-Création-kiállításai után csaknem 50 év elteltével ez lesz az első nagyszabású tárlat a témában, amely mellesleg egészen új kutatási eredményeket tár fel. A kiállítás Mészáros Flóra művészettörténész többéves külföldön, nemzetközi témában végzett, elismert kutatásán alapul. A MODEM bemutatója 3 éve szerveződik, közel 15 éves kutatásra építve.

A tárlat extra szenzációja, hogy több neves intézmény (Musée d’art moderne et contemporain de Saint-Étienne; Centre Georges Pompidou) művének restaurálását, keretezését is magára vállalta a MODEM. A nagyszabású nemzetközi anyagot pedig igényes katalógus kíséri, melyhez világhírű művészettörténészek készítettek tanulmányokat.

A tárlat 2021. október 3. és január 30. között várja az érdeklődőket a MODEMben.

Kurátor: Dr. Mészáros Flóra művészettörténész

Czeglédi Zsolt fotói a debreceni sajtóbejelentésről (MODEM)
Beszédtartók: Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Sarah Wilson, a Courtaulds Institute of
Art professzora (online), Dr. Mészáros Flóra, a kiállítás kurátora és Vizi Katalin, a MODEM ügyvezetője

 

Drajko-Egressy Orsolya fotói a budapesti sajtóbejelentésről (Budapesti Francia Intézet)
Beszédtartók: Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere (online), Dr. Mészáros Flóra, a kiállítás kurátora, Sarah Wilson, a Courtaulds Institute of Art professzora (online), és Vizi Katalin, a MODEM ügyvezetője