Forrás: Jurás Ákos Photography

Az AUTOPOESIS című kiállítás beharangozó sajtóeseményére május 21-én került sor a MODEM harmadik emeleti kiállítóterében. A sajtóeseményen részt vett Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója, Szolnoki József DLA, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézetének igazgatója, Szentirmai Tamás DLA, a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékének vezetője, Vizi Kata, a MODEM ügyvezető igazgatója, valamint Süli- Zakar Szabolcs DLA, a MODEM művészeti vezetője.

A május 26-ig látható AUTOPOESIS című kiállításon bemutatkozik a BMW Group Gyár Debrecen első magyarországi művészettámogató projektje, mely az anyavállalat immár közel négy évtizedes gyakorlatát követi. Eddig több mint 500 tehetség támogatása, művészi karrierjének elindítása valósult meg világszerte, több mint 30 művészeti projekt keretében. Számos ezekből született művészeti alkotás pedig otthonra is talált a BMW létesítményeiben Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában.

„Hatalmas öröm látni, ahogy a tehetséges fiatalok értelmezésén keresztül életre kel, tartalommal és jelentéssel töltődik fel az iFACTORY-koncepciónk. Büszkék vagyunk rá, hogy a projekt olyan kapocs rangos egyetemek, tehetséges hallgatók és egy kulturális intézmény között, amelyek segítségével egyedi művek születtek. Az alkotók modern perspektívái hidat képeznek jelen és jövő, technológia és művészet között. Ez az alkotó energia vállalati kultúránknak is fontos részét képezi” – emelte ki Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója.

„A BMW-hez hasonlóan a MODEM számára is kiemelkedően fontos misszió a fiatal tehetségek támogatása és edukálása, mely irány keretében több hazai egyetemen oktatunk a kortárs szcénáról. A BMW-vel közös projekt is fontos tanulási folyamat volt a résztvevő hallgatóknak” – hangsúlyozta Vizi Kata, a MODEM Kortárs és Modern Művészeti Központ ügyvezető igazgatója.

A tárlat építészeti és formatervezési anyagát az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Debreceni Egyetem hallgatói alkották, amelyeket a BMW iFACTORY-koncepciója inspirált.

„A debreceni építész-oktatásban nagy hangsúlyt fektetünk a szakma határterületeinek feltárására, az épített környezet minőségének társadalom felé való kommunikálására, és az egyetemi feladatok kapcsolódására valós, piaci szereplőkkel. A BMW-s projekt során mindhárom tényező szerencsés együttállása jelen volt, ami kiemelkedően motiváló alkotói közeget teremtett, mind oktatóink, mind hallgatóink számára.” – mondta Szentirmai Tamás DLA, A Debreceni Egyetem Építészmérnök Tanszék docense, tanszékvezetője.

„Az építészekkel és a szobrászokkal közös, műfaji határokon átnyúló együttműködés, az oktatásban szinte elképzelhetetlen interdiszciplináris horizontot nyitott meg a tervezőgrafikus hallgatóink előtt.” – idézte fel Szolnoki József DLA, az egri Média és Design Tanszék, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense, intézetvezetője.

A sajtótájékoztatón felszólalók sorát Süli-Zakar Szabolcs DLA a MODEM művészeti vezetője, az egri Média és Design Tanszék, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense zárta: „A BMW és a három egyetem együttműködése kapcsán a MODEM stratégiáiban messzemenően illeszkedő, támogatandó programot fogadhattunk, egy olyan programadó projektet, ahol egy forprofit cég példaértékű módon szólít meg, ösztönöz nonprofit oktatási intézményeket és kortárs muzeális intézményt kulturális együttműködésre.”

Az AUTOPOESIS című kiállítás május 26-ig megtekinthető a MODEM harmadik emeleti kiállítóterében.