Mindenki békét akar. „Béke veled!” – nemcsak a keresztények, de a muzulmán hívők is így üdvözlik a hozzájuk közel állókat. A zsidó vallás gyakorlói szintén a béke (Shalom) szóval köszönnek egymásnak.

Már a régi görögöknek, s aztán a rómaiaknak is ez volt a legfontosabb. A felvilágosodás idején az „örök béke” lehetőségéről álmodoztak – hogy aztán háborúzzanak érte. A modern nyugati történelemben már minden nagy hadvezér békepártiként nyilatkozott meg: erkölcsös katonaként, aki csak kényszerűségből vállalja a harcot, a szép új (vagy régi) világ, az áhított béke miatt. A kommunista frazeológia össze is kötötte a két szót: így született meg a békeharc.

A civakodásokkal terhelt, mai magyar közéletnek szintén ez az első számú, vágyott ideája, ami most Debrecenben beteljesül. drMáriás kiállítása végre elhozza a békét. A képek között andalogva sorban találkozhatunk a modernizmus történelmének majd’ minden olyan emblematikus alakjával, aki a maga korában a legnagyobb békeharcos volt. Tanúi lehetünk a politika és a művészet heroikus küzdelmeinek, hogy aztán mi magunk is elköszönhessünk a XX. és XXI. század hőseitől, mi magunk is örök békét kívánhassunk nekik.

drMáriás eddigi legnagyobb kiállításán megjelenik a dicső múlt és a fényes jövő – a képzőművészet, az irodalom és a zene perspektívájában. Fantasztikus műveket látunk, melyekben a mennyei derű, a szív és a lélek belső békéje kísért. A világbéke ígérete. A Modem most nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy drMáriás retrospektív tárlatával beváltja ezt az ígéretet.

Megnyitó

március 11-én 17 órakor

A kiállítás kurátora
Gulyás Gábor

Kiállítás látogatási időtartama
2017.03.11 – 2017.05.14.

köszöntőt mond: Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz-frakció vezetője
Gulyás Gábor kurátor
drMáriás

A kiállítást megnyitja
Szombati Bálint képzőművész, író, műkritikus

A megnyitó után fellép
Tudósok zenekar

A kiállításon minden héten rendhagyó tárlatvezetésre várjuk az érdeklődőket, belépő: a tárlatra váltott jeggyel. Első alkalom: március 11-én 21 órától “éjszakai tárlatvezetés” drMáriással. Jegyek elővételben március 4-től a MODEM pénztárában.