Mánia. Csendes stratégiák címmel különleges kiállítás nyílik tavasszal a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, öt női alkotó részvételével. A művészek (Benczúr Emese, Imre Mariann, Szíj Kamilla, Szira Henrietta, Tarr Hajnalka) a mánia egy csendesebb arcát és eszközkészletét mutatják meg a látogatók számára, s a kiállítás egy ambiciózus közösségi projekt első, kutató jellegű állomása is egyben.

Ahogyan az alkotók maguk fogalmaznak: a mánia a világgal szembeni stratégia az életben maradásért. A csoportban részt vevő művészeknél a mánia a műveik eszköztára és belső logikája: munkafolyamata aprólékos, lassú, elmélyült, monoton. Alkotásaik megjelenésükben és anyaghasználatukban nagyon különbözőek, mégis, saját alkotói belső nyelvezetük hasonló alapokra épül. Ez a mánia jegyeit hordozza magán. A kiállításhoz széleskörű közösségi projekt kapcsolódik, társadalmi párbeszédet kezdeményezve, hogy mások is osszák meg velük, velünk mániáikat és vegyenek részt a „mániás” alkotások létrehozásában.

Ennek keretében vontuk be elsőként a Kenézy Gyula Kórház Felnőtt Pszichiátriai Osztályán működő Nappali Kórház pácienseit az egyik műalkotás elkészítésébe: Tarr Hajnalka több százezer gémkapocsból készülő munkájának megalkotásába. Ezáltal a résztvevők is tevékeny alkotói lesznek a műnek. Február 19-én el is indult a munka: a művész, a Nappali Kórház páciensei és munkatársai, valamint a művészeti központ munkatársai megkezdték a gémkapcsok összefűzését első alkalommal a MODEM-ben.