Pályázati felhívás a „Rom/Hon – 30 évvel a vasfüggöny után“ projekthez

 

Kedves művészek és előadóművészek!

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem 2017/2019. tanév kultúrdiplomácia szakos hallgatóiként egy, a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulója alkalmából aktuális művészeti installációhoz keresünk olyan magyar és osztrák művészeket, akikkel egy residency keretében közösen megvalósíthatjuk az e témának szentelt kulturális projektünket.

A mesterszakos képzésünk keretén belül feladatunk, hogy a teljes évfolyam részvételével megálmodjunk és megvalósítsunk egy kulturális projektet, amely során tapasztalatot szerezhetünk a projektszervezés terén. Ehhez a közös munkához keresünk olyan művészeket, akikkel e témában egy performatív művészeti előadás vagy egy média installáció formájában egy 5 napos residency keretei között együttműködhetünk. A projektet nem érintettekként, hanem az európai közösség ötletének lelkes követőiként és a jövő “hídépítőiként” szeretnénk megvalósítani.

A “Rom/Hon” nevű projekt célja többek között, hogy a vasfüggöny lebontása megelevenedjen egy a hallgatótársaink számára könnyen megközelíthető, a hétköznapjaik részét képező helyszínen, elősegítse a különféle kultúrák találkozását, valamint, hogy a történelmi esemény művészi ábrázolásán keresztül hidat képezzen a jelen és a jövő közt.

Keretfeltételek

  • Olyan személyek jelentkezését várjuk, akik legfeljebb 30. életévüket betöltött magyar vagy osztrák állampolgárok.
  • Egy performatív művészeti projekt, egy média installáció, vagy ezekhez hasonló szabadtéri művészeti előadás koncepciója és megvalósítása a „Rom/Hon – 30 éve vasfüggöny nélkül“ témához.
  • 5 napos budapesti residency, amely magában foglalja az utazást, a szállást, valamint egy műterem használatát felkészülés céljából.
  • A projektet Budapesten, 2019. május elején rendezzük meg.
  • Kultúrdiplomácia szakos hallgatókként elsősorban a projektmenedzsment területén kell tapasztalatot szereznünk, így a projekt művészi részét az adott alkotóknak – a velünk való közös megállapodás mellett – kell megvalósítaniuk.
  • Projektünk várhatóan a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg, amely kiváló lehetőséget biztosít további kapcsolatok építésére, valamint arra, hogy a művészek egy szélesebb közönség előtt is ismertté váljanak.
  • A projektben résztvevő művészek várhatóan pénzügyi hozzájárulásban részesülnek.

Elsősorban olyan fiatal művészekkel szeretnénk együtt dolgozni, akiknek a segítségével “hidat” építhetünk Ausztria és Magyarország között. Ebből kifolyólag egyedül, vagy akár osztrák-magyar párosként is jelentkezhettek a pályázatra.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, kérjük, küldd el rövid önéletrajzodat és a megvalósítani kívánt projekted rövid vázlatát ​2019. február 21-ig Laura Braunnak a ​rom.hon2019@gmail.com e-mail címre.

További kérdések esetén természetesen szívesen állunk a rendelkezésedre.

Üdvözlettel:

a budapesti Andrássy Egyetem 2017/2019. tanév kultúrdiplomácia szakos hallgatói

 

A felhívás teljes szövege az alábbi linken érhető el.

A project Facebook oldala: Kunstprojekt Brück/che