A hollandiai Groot-Zundert-ben, 1853. március 30-án született Vincent van Gogh a művészettörténet egyik legendás alakja, festményei ikonikusak, levágott füle legendává vált, és mégis még mindig sok olyan dolog van, amit nem tudunk róla. Összegyűjtöttünk öt érdekes tényt a művész életéről.

  1. Nem készült művészi pályára

Fiatalon Vincent van Gogh a lelkészi hivatást választotta, hittérítőként dolgozott a belgiumi Borinage-ban. Habár kilencévesen már rajzolt, első képét csak viszonylag későn, csak 27 évesen készítette el. Az ezt követő tíz évben azonban megszállottként festett és mintegy 900 művet alkotott.

  1. Egyetlen eladott festmény

Van Gogh életében a festményei közül csupán egyet, a Vörös szőlőskertek Arles-ban (La Vigne Rouge) című képét tudta értékesíteni. A vásárló Anna Boch, belga művész és műgyűjtő volt, aki 1890 elején vásárolta meg a festményt 400 belga frankért. Tizenhat évvel később, 1906-ban Boch eladta a festményt 10 ezer frankért, majd ugyanebben az évben került az alkotás Sergei Shchukin orosz üzletemberhez, később pedig a moszkvai Állami Puskin Képzőművészeti Múzeumba, ahol ma is látható.

  1. Mentális betegségekkel küzdött

Van Gogh gyakran szenvedett hallucinációktól, a depressziótól, és rohamoktól. A tünetek alapján modern pszichiáterek több mint 30 diagnózist állítottak fel, ezek között skizofrénia, bipoláris zavar, és temporális lebeny epilepszia is szerepelt. 1888 telén egészségi állapota annyira megromlott, hogy a művészt saját kérésére beszállították a saint-paul-de-mausole-I elmegyógyintézetbe, ahol tovább vívta iszonyú harcát betegsége ellen. Itt festette meg a híres Csillagos éj című művét.

  1. Van Goghot sógornője tette híressé

Theo feleségének állhatatossága nélkül van Gogh neve és alkotásai valószínűleg feledésbe merültek volna. Férje és Vincent halála után Johanna több száz festmény örökölt, ő pedig személyes küldetésének tekintette, hogy népszerűsítse a művész munkáit, és különböző kiállításokra adta kölcsön a festményeket. Johanna halála után gyermekük, Vincent Willem van Gogh örökölte a rajzokból, festményekből, levelekből álló gazdag gyűjteményt, majd 1973-ban Amszterdamban megalapította a van Gogh Múzeumot.

  1. Van Gogh legdrágább képei

A sors igazságtalansága talán, hogy míg van Gogh életében csupán egyetlen képet tudott eladni, festményei az elmúlt évtizedekben csillagászati áron cseréltek gazdát. Munkái közül a legmagasabb, 82,5 millió dolláros áron (ez ma körülbelül 148 – 152 millió dollárt jelent) kelt el a művész Dr. Gachet portréja című festménye 1990-ben, a Csendélet, váza margarétákkal és pipacsokkal című művét pedig 61,8 millió dollárért adták el 2014-ben.

Forrás:
http://allthatsinteresting.com/vincent-van-gogh-facts
https://artsandculture.google.com/theme/agLStrYjblBRKA
https://www.nlcafe.hu/sztarok/20140729/vincent-van-gogh-erdekesseg/
https://www.nlcafe.hu/csalad/20140416/keson-ero-zsenik/
https://www.architecturaldigest.com/story/fascinating-facts-about-vincent-van-gogh
https://www.eremkibocsato.hu/blog/172-a-festogeniusz-aki-eleteben-egyetlen-kepet-adott-el-10-erdekes-teny-vincent-van-gogh-eleterol
https://www.thoughtco.com/van-gogh-sold-only-one-painting-4050008
https://www.vangoghmuseum.nl/en/knowledge-and-research/research-projects/biography-of-vincent-willem-van-gogh
https://index.hu/kultur/2018/06/05/tobb_mint_ketmilliardert_vittek_el_egy_van_gogh-festmenyt/