Tóth Balázs Máté

Tóth Balázs Máté Budapesten született 1990-ben született. 2005-től a Képző és Iparművészeti szki.- tanulója, 2010-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakos hallgatója és itt is szerzi meg diplomáját 2015-ben. Egyetem után háromszor Derkovits- ösztöndíjas. Munkái gyakran tartalmaznak politikai/ társadalomkritikus elemeket. Munkáiban fontos elem a humor, mint csatorna lehetőség a nézők felé. MascotLand gyűjtőnevű munkáit 2017-ben kezdte el csinálni, melyekben a japán yuru-kyara, azaz a japán kabala szubkultúrára reflektálva készíti el társadalmi problémákra rámutató ironizált karaktereit.

Tóth Balázs Máté:  Home Alone 2020

A 2020-ban kitört COVID-19 pandémia több ízben változtatta meg emberek millióinak életét és kényszerítette őket új társadalmi szabályokba. Gazdasági hatásai több társadalmi réteget sodortak még inkább a létbizonytalanság irányába. A lakhatási problémák a pandémia előtt is már túlzottan jelen voltak, amire elemzők jóslatai szerint pozitív hatással lehetett volna a járvány a turizmus visszaesése és a turistákra szabott magas lakbérek miatt, de a valóságban ez a hatás Magyarországon kevésbé volt érezhető. A járvány miatt munkájukat vesztett emberek sora ébredt arra, hogy lakhatása bizonytalanná vált.

Ezen csoport tagja voltam én is: Márciusban részben elvesztettem fő anyagi bevételeim nagy részét és azon kaptam magam, hogy bezárva találtam magam egy albérletben, melynek költségeit elő kellett volna teremtenem. Egy börtön, amiért fizetek is. Napról napra éltem fel a tartalékokat és vártam, hogy vége legyen ennek az egésznek. Az anyagi kiélezettség lavinaként borult rám és maradtam a “hó” alatt gondolataimmal, aggályaimmal. A HOME ALONE pont ezen gondolatokra, aggályokra reflektál, a kérdésekre, amiket szinte a nap minden percében, órájában feltettem magamnak és igyekeztem pozitív irányba terelni.  A munkában használt és szó szerint új házat kapott Magic 8-ball folyadékban úszó kocka adta válaszok épp oly abszurdak, negatívak, pozitívak és kiszámíthatatlanok, mint amilyen válaszokat adtam saját kérdéseimre. Az átlag ember addig rázza ezt a játékot, míg kérdésére pozitív választ nem kap ,hasonlóan a szerelmi bánatban virágszirmokon tépelődőkhöz.