Az új filmes generáció egyik legeredetibb alkotójától, a debreceni születésű Hajdu Szabolcstól vetítünk le egy-egy játékfilmet a b24 Galéria udvarán augusztus 17-én, 18-án és 19-én 21 órától. Az első vetítés előtt, augusztus 17-én 20 órától Hajdu Szabolcs rendezővel és Török-Illyés Orsolya színésszel beszélgetünk. A beszélgetés moderátora Valastyán Tamás esztéta lesz.

A vetítési napokon Szilágyi Lenke standfotóiból egy időszaki kamarakiállítás lesz látható a kiállítótér fotószobájában.

Augusztus 17. (csütörtök), 21 óra

Fehér tenyér
magyarul beszélő, magyar filmdráma, 102 perc, 2005

A tíz éves Dongót szülei és keménykezű edzője élsportoló tornásznak szánják. Akárcsak edzőtársainak, ez az élete és nappala, teste a fegyelmezés miatt tele van kék-zöld foltokkal. Tizenhárom éves korában első kitörési kísérletként megszökik egy nagy bajnokság előtti versenyről. 19 évvel később viszont látjuk, amint megérkezik egy modernül felszerelt kanadai edzőközpontba. Tornász gyerekek edzését bízzák rá. Magával hozott stílusa és beidegződései miatt azonban kérdésessé válik, hogy be tud-e illeszkedni ebbe az új világba, képes-e megfelelni az új kihívásoknak. Elsősorban saját feldolgozatlan múltjával, gyökereivel kell szembenéznie – a tornaterem falai közt töltött örömtelen gyerekkorral és a múlt kísérteteivel.

Augusztus 18. (péntek), 21 óra

Bibliothéque Pascal
magyarul beszélő, feliratos, német-magyar filmdráma, 110 perc, 2010

Mona Paparu egyedül neveli hároméves kislányát. Egy külföldi utazás miatt a gyermeket a nagynénjénél hagyja. A nagynénitől a gyámhatóság elveszi a kislányt. Amikor Mona visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film az ő utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a szürreálisba hajló története. Mona Paparu szubjektív beszámolója.

Műsorváltozás: A Hajdu-filmekből sokak által ismert, váratlanul elhunyt debreceni színész, Vásári József emlékére az Off Hollywood című filmet mutatjuk be augusztus 19-én este az Ernelláék Farkaséknál helyett. (Vásári Józseftől augusztus 18-án 11.45-től vesznek végső búcsút a debreceni temető 3-as számú ravatalozójánál.)

Augusztus 19. (szombat), 21 óra

Off Hollywood
magyarul beszélő magyar filmdráma, 80 perc, 2007

A film főhőse, Bódi Adél fiatal filmrendezőnő bemutatóra készül, ám nem alakulnak tervszerűen dolgai. A történet 24 órába sűríti az összeomlás folyamatát. Napja egy magánéletének titkait kiteregető rádiós szerepléssel indul, délelőtt munkatársai elrontott meghívókkal és félresikerült plakátokkal traktálják, majd producere már következő filmjéhez követel lényegi változtatásokat. Hazasiet, hogy levegőhöz jusson, de otthon színész férje épp az internetes pornóoldalakon szörfölget. Elkeseredett vitájukban egybemosódnak a filmes karrier a magánélet kérdései, végül Adél elrohan, férje pedig szisztematikusan lerombolja közös lakásukat. Az elgyötört főhős a bemutatón felemás sikerrel szembesül: a fogadtatás se jó, se rossz, ám ünnepelni kell. A filmben a nemrég elhunyt Vásári József egy olyan színészt alakít, akit kivágtak a filmből, csak épp elfelejtettek szólni neki, így lényegében feleslegesen utazik fel Debrecenből a premierre.

A program támogatói a Katapult Film és a Big Bang Media Kft.

A belépés ingyenes!