El-Hassan Róza
Kő, színes gombostűkkel
1993
bazaltkő, színes gombostűk
objekt, kb. 120 cm átmérő

„Hogy tudná egy művész felmérni, vajon van-e bármiféle kapcsolat a ceruzavonása és a társadalmi igazságosság között, pedig az előbbiért személyes felelősséget érez, az utóbbiért viszont nyilvános felelősség terheli?”

A szíriai és magyar szülőktől származó művész munkái többnyire globális társadalmi-szociális problémákra adott érzékeny reflexiók. Elkötelezett az alkotó társadalmi és ökológiai felelősségét hirdető, az emberek sorsát jobbra fordító „social design” mellett. 1997-ben a velencei biennálén képviselte Magyarországot, ismert, neves külföldi múzeumokban, galériákban voltak kiállításai.

El-Hassan művészetére jellemző a rendkívüli anyaghasználat. Furcsa tárgy-kombinációit ellentétekre, paradoxonokra építi. A MODEM belső udvarában látható műve izgalmasan játszik annak fizikai kontrasztjával, miszerint egy több tonnát nyomó, szürkésbarna bazaltkövet “puhított” fel rengeteg, kis színpompás fejű gombostűvel: megkísérelve a lehetetlent, beleszúrva azokat a kő kemény és merev anyagába. Ezzel a gesztussal egyszerre kimozdította a követ rögzült, megkövült állapotából: az, amit tudni véltünk a kövekről, a mű anyagi jelenléte a művészi gondolatok területére szállt.

Róza El-Hassan: The Aesthetics of Demonstration. The Drawing Center’s Drawing Papers 38. Róza El-Hassan Drawings. June 7-July 26, 2003. New York, 35 Wooster Street.

Képek forrása:
https://www.ernahecey.com/uk/roza-el-hassan_works.php
http://www.roza-el-hassan.hu/