Vadul szórakozó észtek és száguldó autók a 90-es évekből, fokozódó feszültségek a vadregényes északi tengerparton, abszurd kémtörténet szerelmi szállal és ízelítő a nemzetközileg is jegyzett észt animáció legújabb terméséből – ingyenes filmvetítések (magyar felirattal) a kilencedik Észt Hét keretében március 26-ig a MODEM-ben.

Az EUROÉPÍTÉSZET című kiállítással párhuzamosan elkezdődött az Észt Hét a MODEM-ben, ahol a programsorozat keretében március 26-ig minden este az elmúlt két év legjobbnak ítélt észt filmjeit vetítjük, magyar felirattal.

március 23. 18.00

ZAVARBA EJTŐ NAPOK

(2016, észt játékfilm, 105)

rendező: Triin Ruumet, forgatókönyvíró: Triin Ruumet, Grete Varts, gyártó: Kinosaurus Film

Az elsőfilmes rendező fekete humorral fűszerezett tragikomédiája a 90-es évek második felének vidéki Észtországába repíti el a nézőt, ahol az illegális fakitermelés, a neonszínekben pompázó Adidas melegítők és a volán mögötti vodkaivás nem szabad választás volt, hanem elkerülhetetlen törvényszerűség. A főszereplő Allar céltalanul teng-leng az észt nyárban. Az eseményekkel sodródva veszélyes figurákkal kerül kapcsolatba és egyre meredekebb helyzetekben találja magát… A kamera a legbanálisabb hétköznapokat mutatja: az újonnan vett fűnyírót félkörben csodáló rokonokat, egy kutya három napig tartó születésnapi partiját, de mindenekelőtt: falusi romantikát. A háttérben pedig már-már halálos dózisú észt diszkózene szól.

Az elsőfilmes rendező elhozta Karlovy Varyból a zsűri különdíját, és hazájában is elnyerte a legjobb észt filmnek járó elismerést.

március 24. 18.00

SZÍNLELŐK

(2016, észt játékfilm, 100’)

rendező: Vallo Toomla, forgatókönyvíró: Livia Ulman és Andris Feldmanis, gyártó: Amrion

Vallo Toomla rendező festői környezetben és kiváló színészekkel forgatta le első játékfilmjét.

Anna és Juhan gazdag barátaik tengerparti nyaralójában töltenek pár napot, hogy helyrehozzák megrendült kapcsolatukat. Egyik éjjel kénytelenek befogadni a vihar elől menedéket kereső párocskát, akik a tulajdonosoknak vélik őket. Anna egyre jobban beleéli magát új szerepébe, nem törődve azzal, hogy játszmáival a vég szélére sodorja kapcsolatukat. A vendégek pedig kezdik túlságosan is otthon érezni magukat… A film ötödik főszereplője a történések helyszínéül szolgáló impozáns neofunkcionalista villa.

Észt Kulturális Alap díja: az év játékfilmje

március 25. 18.00

ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ
(ca. 70’)

URBANIMATIO

2016, észt, 8:00, rendező: Hardi Volmer, Urmas Jõemees, zene: Ülo Krigul

Dokumentumfilm az építészet életre keltéséről az animáció és a zene segítségével. Az alkotók a világ 15 városában készült épületfotókat felhasználva hyperlapse technika segítségével „élőben követhetővé tették az idő pusztító munkáját”.

SUMA

2016, észt-horvát, 6:12, rendező: Lucija Mrzljak

Szívmelengető animáció egy lány és egy fa barátságáról.

PENELOPE

2016, észt-finn, 4:00, rendező: Heta Jäälinoja, gyártó: Észt Művészeti Egyetem

Penelope felébred. Csengetnek. Nagyon nagy a rendetlenség…

A BELSŐ VILÁGON KÍVÜL

2016, észt, 10:39, rendező: Helen Unt, gyártó: Eesti Joonisfilm

A légy a lábát dörzsölgeti. Férfi és nő, bent és kint, egyensúly bennük és közöttük. A légy repül. A csigák hintáznak. A légy repül.

FATCULA

2016, észt, 9:05, rendező: Martinus Daane Klemet,  gyártó: Eesti Joonisfilm

Gót horror elemekkel fűszerezett animáció egy sportklub és a mellette nyílt szépségklinika konkurenciaharcáról. Bár az utóbbi erőfeszítések nélküli gyors eredménnyel kecsegteti a klienseket, a tulajdonosában van valami gyanús. Észt Kulturális Alap díja: legjobb animáció

TELTHÁZ

2016, észt, 17:00, rendező: Kristjan Holm, gyártó: Eesti Joonisfilm

Kristjan Holm ház-trilógiájának harmadik részében a fárasztó munkanap végén a postás találkozik jövendőbelijével…

MADÁRINFLUENZA

2016, észt, 9:40, rendező: Priit Tender, zeneszerző: Märt-Matis Lill, gyártó: Eesti Joonisfilm

Történet egy férfiról és egy kígyóról, egy alkoholfüggő pingvinről, a madarak eltűnéséről, az almafáról és az almákról, gyökerekről és gyökértelenségről. A paradicsomból való kiűzetés mítoszán alapuló allegória a Kígyónő és a Madárember szerelmi drámáját beszéli el, mely intő üzenete ellenére egy megható történet.

VELODROOL

2015, észt, 6:11, rendező: Sander Joon

Egy dohányfüggő kerékpáros kifogy a füstölnivalóból, ezért részt vesz egy versenyen, melynek fődíja egy csomag cigaretta. A győzelem érdekében fura emberektől kell segítséget kérnie.

Frederikstad Animációs Fesztivál Grand Prix

március 26. 18.00

A KÉM ÉS A KÖLTŐ

(2016, észt játékfilm, 95’)

rendező: Toomas Hussar, forgatókönyvíró: Toomas Hussar, gyártó: Allfilm

A minden sármot nélkülöző és az alkohollal baráti viszonyt ápoló kémelhárító tiszt, Gustav egyszer csak észreveszi, hogy egy titokzatos és vonzó idegen költözött a lakásába. Mivel a nőről hamar kiderül, hogy orosz ügynök, Gustavot utasítják a felettesei, hogy az ellenség szándékainak feltérképezése céljából mélyítse el a kapcsolatukat. A pedáns férfi élete fenekestül felfordul, ráadásul a nő iránt a bohémtanyán élő költő, Miku is érdeklődést mutat. A nálunk is nagy sikerrel vetített Gombászók alkotóinak új filmje kevesebb önfeledt kacagást ígér, de azért megcsillan benne Toomas Hussar fanyar humora. A rendező élvezettel ironizál a túlzásba vitt hazafiasságon vagy az alkotó emberek lelki kínjain. És még a pálinkát is beleszőtte a történetbe…

Az Észt Hét szervezője az Észt Intézet és a Szimplafilm. Együttműködő partnerek: Modem és Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara