Világhírű fotók, portrék és történetek a 20. század kiemelkedő évtizedeiből, évtizedeiről. Miről vált híressé Marcel Duchamp, hogyan írták a szabadverseket, mi is az a dadaizmus és szürrealizmus? Az amerikai születésű Man Ray fotográfiáiból egy egész kortörténet kirajzolódik, olyan fogalmak, művészek és irányzatok mentén, amelyekkel a diákok tanulmányaik során is találkoznak. A MODEM legújabb kiállításán azonban az iskolások közelebb kerülhetnek mindehhez, miközben kipróbálhatják, miként készülhet egy szabadvers, hogyan működik egy fotólabor, vagy mi a különbség az önarckép és a szelfi között.

A kiállításhoz kapcsolódó foglalkozásokat Szabics Ágnes művészetpedagógus és Budaházi Réka drámapedagógus tartja. A Kísérlettől a művészetig: Man Ray fotográfiái című kiállítás művészetpedagógiai foglalkozásaira érkező diákokkal készítünk kalapot, jelmezt, fotómontázst, storyboardot és fotogramot is. Az általános- és középiskolás osztályok az alábbi programokon vehetnek részt:

Álomjáték

Képzeljük el, hogy a kiállítás egyik képe Man Ray valamelyik álmát ábrázolja. Jelmezekbe öltözve eljátsszuk, mi történhetett ebben az álomban, majd kitaláljuk, milyen élmények érhették aznap a művészt; merre járt, mi történt vele és kikkel találkozott.

Korosztály: 8-12 évesek

Véletlen

A dadaista versíráshoz hasonló eljárással fotómontázsokat készítünk. A véletlenszerűen létrejött képeket megpróbáljuk értelmezni és egy történetbe illeszteni. Az automatikusan készült montázsokhoz kitalált eseményeket a foglalkozás végén előadjuk.

Korosztály: 10-16 évesek

Forgatás

Ha a falakon látható képek egy film werkfotói lennének, milyen film forgatásán készültek volna? A foglalkozás résztvevői elkészíthetik a storyboardot, megírhatják a forgatókönyvet, valamint egy-egy  jelenet eljátszásához beöltözhetnek  a film szereplőinek.

Korosztály: 14-18 évesek

Jelentkezés és további információ: Szabics Ágnes  – szabics.agnes@gmail.com, +36 30 343 6267.

A foglalkozások ára: 300 forint / fő

Kísérlettől a művészetig: Man Ray fotográfiái kiállításunk ideje alatt a könnyebb megközelítés és utazás érdekében a debreceni iskolák részére ingyenes különbuszokat biztosítunk. Elsősorban azon iskolák jelentkezését várjuk, amelyekből egy tömegközlekedési eszközzel nem lehet eljutni a művészeti központba. Ha ezekből az iskolákból egyszerre három osztály is szívesen ellátogatna a tárlatra, kérjük, a tervezett utazás előtt nyolc nappal jelezzék az igényt a regisztracio@modemart.hu címen.