Rendhagyó keretek között mutatja be idén a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium végzős diákjainak vizsgamunkáit. A hagyományos év végi vizsgakiállítást – a MODEM-mel összefogva – ezúttal Debrecen belvárosi kirakataiba helyezzük át: az animáció, grafika, festő és szobrász szak 13. és 14. évfolyamos végzős diákjai összesen hat helyszínen állítanak ki a számukra tavaly év végén meghatározott témára reflektálva.
Noha a JELEN 2019 decemberi felvetése idején még egészen más jelentéstartalmakat hordozott, az így született alkotások mai befogadásakor nem hagyhatók figyelmen kívül a 2020-as év első hónapjainak történései. A megváltozott mindennapi élet – és így a befogadói hely/zet – következétben vajon rakódtak-e újabb vagy más jelentésrétegek az alkotásokra? Vajon lehet-e most ugyanúgy szemlélni a munkákat, mint ahogyan néztük volna akkor, ha a pár hónappal ezelőtti jelen ma is releváns? El tudunk-e vonatkoztatni a mai kontextustól, tudjuk-e járványon kívül szemlélni azokat a munkákat, amelyek a jelenre reflektáltak – akkor, amikor a jelen még egészen mást jelentett? Egyáltalán: lehet-e a jelen múlt? Az MFG legfrissebb vizsgakiállítása izgalmas helyzet elé állítja a kirakatok előtt a befogadót, Piac utcai járókelőt egyaránt, megkerülhetetlen mai kontextusba helyezve az alkotásokat.

Az MFG végzőseinek grafikái, szobrai és festményei, továbbá animációs kisfilmjei június 5-én 17 órától két héten át láthatók a MODEM üvegfelületei mögött és belső kertjében, illetve a Piac utcai kirakatokban vagy épp a kirakatok előtt. A kirakattúrához térképek átvehetők június 5-én 17 órától a MODEM művészeti kávézójában.

JELEN kiállítási helyszínek: MODEM – Baltazár tér, Piac utca 31., Piac utca 59., Piac utc 71., Piac utca 70-72., Piac utca 58.

Czeglédi Zsolt fotói: