A 2017. december 30-ai tárlatvezetéssel véget ért a Tervezett alkotás című kiállítás, amely az idei Debreceni Nemzetközi Művésztelep (DNM) eredményeibe engedett betekintést. Az idei telepen Antal Balázs, Balla Dóra, Csontó Lajos, Fajcsák Dénes, Lakner Antal, Major Lajos, Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Ádám, Szabó Károly és Váczi Lilla kerestek válaszokat a kortárs művészet és a dizájn kapcsolatát kutató kérdésekre.

A MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójában még beszerezhető a tárlathoz kapcsolódó katalógus, amelyben a művészeti vezetők problémaérzékeny koncepcióleírása, Horányi Attila és Szentpéteri Márton dizájnelméleti tanulmányai, illetve a kiállítók munkásságával foglalkozó beszélgetések olvashatók angolul és magyarul. Az albumot szerkesztette és az interjúkat készítette Áfra János és Horányi Attila.

„Designról, szigorúan, a modernitásban kezdtünk el beszélni, jószerivel a huszadik század első évtizedeiben. Azok a keretek, amelyben az ipari (méretű és rendszerű) tárgytervezés, formatervezés elgondolható volt – a művészet, a művészettörténet, a művészetkritika és a művészetfilozófia ekkor már évszázados múlttal bírtak. Ennek következményeként a design az iparművészet rokonaként, leszármazottjaként került mind a szakmai diskurzusba, mind pedig a köztudatba. E helyzetből következett (következik) aztán az, hogy a design és iparművészet meghatározó mozzanata a priváció, a megfosztottság lett: design vagy iparművészet az az alkotás(mód), amely nem grand arts: nem szabad, magasztos, elgondolkodtató, hanem legfeljebb szép és/vagy hasznos.

Fontos megjegyezni, hogy a designt – már csak a formaképzés hangsúlyossága okán – sem lehetett egyszerűen mérnöki munkaként vagy teljesítményként azonosítani. A formatervezés természetesen nem azonos a szűken értett forma tervezésével (vagyis a műszaki tartalom csomagolásával – ahogyan azt amúgy sokan még ma is elgondolják), de nem is független ettől. Az iparművészet szó jelentése a mai magyar nyelvben rendkívül szerteágazó. Írásomban a lehető legtágabb értelemben használom, és így az az alkalmazott művészetet éppúgy jelöli, mint a kisművészeteket, vagy az Arts&Crafts mozgalom kézműves törekvéseit.” (Horányi Attila)

A kötet ára 1200 Ft.