Olga Tobreluts a múlt század kilencvenes éveitől meghatározó szerepű szentpétervári neoakadémizmus egyik központi alakja, újra és újra megújuló formanyelvű, a hagyományos és friss technikákkal kockázatvállalóan kísérletező művész. A Tobreluts – Mitológia újratöltve című kiállításon a klasszikus művészeti kánon és a modern kor motívumai alkotnak különleges egységet.

A hat különálló ciklust bemutató térben megférnek egymás mellett az antik szépségideált megtestesítő alakokat és korunk ikonjainak (pl. Madonna, Elvis Presley) arcait egybemontírozó digitális grafikák, a háromdimenziós, mozgásunkra átalakuló, jelentésükben túlterhelt motívumok (pl. szöges szív, dollár jel), valamint a kortárs vizualitást alapvetően meghatározó grafikai programok effektusaira építő, időnként nonfiguratív formanyelvű festmények.

Boros Lili művészet- és irodalomtörténész (PhD) tárlatvezetése január 11-én (csütörtök) 18 órától segít eligazodni a 2016-ban az Orosz Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választott Tobreluts munkásságában, melyben a mitológiai és irodalmi (Henrik Ibsen) utalásoknak, illetve a képzőművészeti tradícióval való számvetésnek (Vaszilij Kandinszkij) egyaránt fontos szerep jutott.

Belépő: 400 / 200 Ft