MÁNIA. Csendes stratégiák

2019. ápr. 06. - 2019. jún. 23.

A mánia egy általános belső válasz a külvilágra, a mai társadalmi, politikai történésekre és egyéni élethelyzetekre is reflektáló, meditatív öngyógyító folyamat.

A MÁNIA. Csendes stratégiák című kiállításban Benczúr Emese, Imre Mariann, Szíj Kamilla, Szira Henrietta és Tarr Hajnalka – régebbi és új munkáikat is bemutatva – a mánia újabb arcát és eszközkészletét tematizálják. Életükben és munkásságukban mára a mánia egy tudatos állásfoglalássá, alkotói stratégiává érett a világgal szembeni életben maradásért, mivel a mániával átszőtt cselekvés időt hagy az elemzésre és az önvédelmi reflexek kialakítására.

A mánia egyik építőeleme a kontrasztteremtés a külvilág és a művészi alkotófolyamat között: az azonnali világot – a haladéktalan, kritika nélküli információtovábbítást állítja szembe az elmélyült, kritikus, befelé forduló és figyelő létezéssel, így hozva létre egy belső köztes teret. Ez az a hely, ahol az árnyalatlan like-dislike készválaszok világából kihúzódva lassítani és elmélyülni lehet, ahol minden egyes mozdulat hangsúlyt kap és ahol minden egyes mozdulat egy pozitív visszacsatolás, azaz egy állásfoglalás amellett, hogy érdemes újra és újra nekilendülni: folytatni kell.

Benczúr, Imre, Szíj, Szira és Tarr önreflexiói, szándékai és értelmezési kísérleteiben azonos az a jövővízió, amiben ugyan egyre nehezebb megvalósítani, de mégis egyre nagyobb szükség lesz a lassabb, megfontoltabb, kikapcsoló és mégis bekapcsoló tevékenységekre, azokra, amelyek megengedik a reflektálást, a lecsendesedést és a befogadást.

A tárlat a művészi értékek bemutatásán túl egy ambiciózus és hatalmas lélegzetvételű közösségi projekt első, kutató jellegű állomása is egyben, amely során az alkotók tartalomteremtésre invitálják Debrecen lakóit. A teljes projektfolyamat dokumentálásra kerül. Az eredményeket 2020 folyamán mutatjuk majd be a MODEM-ben.

A felhívás az alábbi linken érhető el.

Kiállító művészek:

Benczúr Emese / Imre Mariann / Szíj Kamilla / Szira Henrietta / Tarr Hajnalka

Kurátor és projektvezető:

Simon Andrea

A kiállítás kísérőprogramjai:

Tárlatvezetések

Április 14., vasárnap, 15.00: Szíj Kamilla és Bán Zsófia (író)

Április 28., vasárnap, 15.00: Benczúr Emese és Bodóczky István (képzőművész, tanár)

Május 5., vasárnap, 15.00: Szira Henrietta és Kopeczky Róna (kurátor, acb Galéria)

Május 12., vasárnap, 15.00: Tarr Hajnalka és Balajthy Boglárka (kritikus)

Május 19., vasárnap, 15.00: Imre Mariann és Szikra Renáta (művészettörténész)

Május 26., vasárnap, 15.00: Simon Andrea és Ráckevei Anna (a Csokonai Színház színművésze)

Kurzus

Mániáink elméletben és gyakorlatban

3 alkalmas projektkurzus a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének keretében oktatott tematika alapján

A kurzust tartja:

Szira Henrietta DLA, képzőművész

Múzeumok éjszakája

Közös csigatészta-készítés Szira Henrietta receptje alapján:

Kellemes beszélgetés mellett készítjük a tésztáinkat, mint nagymamáink régen. Nem számít, ha a résztvevők korábban nem próbálták még, mint ahogy az sem, ha elégedetlenek a kézügyességükkel. Mindenki csigatésztája más lesz, ez benne a szép. Egy maréknyit elkérünk majd a végén, ezek terveink szerint – és a készítőik beleegyezésével – szerepelnének a következő Mánia kiállításunkon.

Ablakrajzolás Szíj Kamilla segítségével:

Az évek során megjelent egy elem a rajzaimban, amit én konzervdoboznak nevezek, mert arra emlékeztet leginkább. Elkezdett önálló életet élni, organikusan szerveződni, mint a sejtek vagy a molekulák. Minden következő konzervdoboz a másik egyik sarkából indul ki. Végtelenül tágítható, végtelen variációs lehetőséget magában foglaló, nagyon egyszerűen építkező rendszer. A kiállítás építése alatt elkezdtem a MODEM egyik belső üvegfalára ezzel a módszerrel egy újabb organikus szövevényt rajzolni. Mivel ez a tevékenység nem igényel különösebb rajztudást, csak koncentrációt és elmélyülést, a Múzeumok Éjszakáján szeretném meginvitálni a látogatókat, hogy kapcsolódjanak be, folytassuk közösen ezt a rajzot.

Imre Mariann és Tarr Hajnalka vezetésével gyöngyfűzést és egyéb, aprólékosságot igénylő tevékenységeket próbálhatnak ki a látogatóink.

Benczúr Emese és Simon Andrea szeretettel vár mindenkit, aki szívesen elmeséli vagy megmutatja saját, mániás jellegű, megnyugtató, kikapcsoló tevékenységét.

Ugrás az elejére