A végtelenbe és tovább című kiállításon

A végtelenbe és tovább című tárlat Nagy Gabriella elmúlt években készült munkáira koncentrál, amelyek a tájképfestészeti tradícióra építenek, de a természeti valóság továbbgondolásának igényével. A debreceni születésű, STRABAG Festészeti Díjas művész az üzenetnek alárendelt fikciót a realisztikus ábrázolással és ismerős témákkal hitelesítő képi világot alakított ki, mely nem csak az avatott nézők számára lehet érdekes.

Szily László a magyar gonzó újságírás képviselőjeként hasonló úton jár, hiszen az erős szubjektivitásra, a tények és a fikció vegyítésére épít a közvetített üzenet hatásának felerősítése érdekében. Az újságíró tárlatvezetésén szeptember 30-án (szombat) 17 órától többet is megtudhatunk a képeken felbukkanó tájak, fényjelenségek és struktúrába rendezett növényrészletek üzenetéről, a természetben rejlő összefüggésekről, s arról, hogy az antropomorfizált állatalakok miképp reflektálnak a jelenkori történésekre.

Belépő: 400 / 200 Ft

A Receptorok című kiállításon

„Amikor játszunk, különös történést és boldogságot élünk át, a teremtés élményét: bármivé válhatunk, a lehetőségek végtelen sora áll előttünk nyitva, a szabad és korlátlan lehetőségek illúziója hat át minket” – Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház játszószínházának művészeti vezetője saját bevallása szerint sokszor erőt merít Eugen Fink idézett soraiból, melyek jelen esetben akár az általa bemutatott kiállításra is érvényesíthetőek, hiszen a Receptorok fokozott befogadói aktivitásra számít.

A látogatók minden érzékszerve aktiválódik, az agyban lévő receptorok közreműködésével láthatjuk, hallhatjuk, szagolhatjuk, tapinthatjuk a műveket, egyes alkotások pedig az ízlelőbimbóinkat is beindíthatják. Az elsődlegesen az Antal–Lusztig-gyűjtemény darabjaira építő tárlat Kozári Hilda képzőművész és Nagy T. Katalin művészettörténész közös válogatásának eredménye, ahol a műtárgyak érinthetetlensége helyébe a velük való kölcsönviszony kerül. A kiállítás multiszenzorális koncepciójának köszönhetően a befogadás élménye komplex, asszociatív játékra hívja a befogadókat – Láposi Terka tárlatvezetése október 6-án (péntek) 17 órától ennek az izgalmaira hívja fel a figyelmet.

Belépő: 800 / 400 Ft