Milyennek képzeled a falansztert? Melyik a kedvenc színed, és melyikbe lépnél be szívesen? Hogyan férhet el a Paradicsom, Egyiptom vagy épp London egy kartondobozban, és kit zárnál Lucifer mellé ugyanott? Egyáltalán: mit és hogyan mutatnál meg ma, a 21. században Az ember tragédiájából kortársaidnak?

A MODEM őszi kiállítását és Madách Imre drámáját alapul véve országos „színtervező” pályázatot hirdetünk két korosztályi kategóriában: középiskolások és 18 éven felüliek részére. A november 18-án nyíló Billentyűk című tárlat a debreceni születésű Blattner Géza munkásságát és az avantgárd művészet nagy korszakát mutatja be, a Vojtina Bábszínház, a Csokonai Színház, a PIM–OSZMI, a Déri Múzeum és a MODEM együttműködésében. Blattner Géza a 20. századi európai avantgárd bábszínház és a hazai modern bábművészet megteremtője, aki az 1937-es világkiállításon Madách művének bábszínpadra vitelével aranyérmet nyert. A színek tervezésére Blattner elsősorban képzőművészeket kért fel. A színpadról és a bábokról sajnos nagyon kevés adat maradt fenn, mégis: megpróbálnánk Blattner, pontosabban Ádám, Éva, no meg Lucifer nyomába eredni itt és most, 2017 második felében.

Támpontok

A pályamunkák egy-egy színt jelenítsenek meg bábszínházi térként, szabadon választott technikával, anyagokkal és üzenettel. A munkához hang- és fénytechnikai elemek egyaránt használhatók, beépíthetők, ahogyan a mozgó vagy mozgatható alkatrészek is helyet kaphatnak a kubusokban. Külön értékeljük, ha rövid, maximum 1 perces videók is kiegészítik, bemutatják a pályamunkákat működés közben. A színek Az ember tragédiájából szabadon választhatók – dobozba zárható (de szellemiségében nyitott) pályamunkákat várunk, a Paradicsomtól a falanszterig bármelyik színnel.

Némi támpontot Blattner korabeli kísérletei adnak: színpadi és bábos újításai, remekművei, továbbá a nevéhez köthető billentyűs bábok továbbfejlesztése.

A pályázat alapja a 155 éve megjelent Az ember tragédiája – a magyar drámaírás ikonikos darabja, a legtöbbször színre vitt alkotás Magyarországon.

A pályamunkák keretét azok a fix méretű kartondobozok (58 x 39 x 25 cm) jelentik, amelyeket a pályázók személyesen is átvehetnek a MODEM-ben, de saját maguk is elkészíthetik otthon vagy a tanteremben, sőt, nagy méretű (100 x 100 cm), hajtható hullámpapírokat is biztosítunk.

Pályázók köre: két korosztályi kategóriában, középiskolások, illetve 18 éven felüliek nevezhetnek egy vagy több munkával, egyénileg és csoportosan (akár iskolai osztállyal) is.

Beküldési határidő: 2017. december 31.

Eredményhirdetés: 2018. január 9.

A pályamunkák személyesen és postán is eljuttathatók a MODEM-be (4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.). A színterek mellé borítékban kérjük mellékelni a pályázó(k) nevét, életkorát, iskoláját és osztályát, a borítékra kérjük ráírni: Falansztert és új színeket a MODEM-be!

A legjobb pályamunkákat beküldőket értékes ajándékokkal jutalmazzuk, a kiválasztott alkotásokat 2018 elején kiállítva is bemutatjuk.

További információk: regisztracio@modemart.hu (a tárgyba kérjük beírni: Blattner-pályázat)

Fődíj

Mindkét kategóriában 50 ezer forint (bruttó), valamint könyv- és „kreatív hobbi” ajándékcsomag, továbbá éves bérlet a MODEM kiállításaira, 2 személyes belépők a Vojtina Bábszínházba, a Csokonai Színház egy tavaszi előadására, a Debreceni Sportuszodába és a Debreceni Állatkertbe. A középiskolai kategóriában legjobbnak ítélt pályamunkát beküldő diák vagy csoport belépőket kap továbbá az egész osztálya részére a Vojtina Bábszínház egy előadására, illetve zoológiai foglalkozásra az állatkertbe és művészeti foglalkozásra a MODEM-be.

Különdíjak

(csoportok, osztályok vagy az adott pályázó iskolai osztálya részére)

Kiemelkedő technikai megoldások – belépő a Csokonai Színház egy 2018 tavaszi előadására

Különleges bábozási megoldások – belépő a Vojtina Bábszínház egy 2018-as előadására

Futurisztikus falanszter – kilátólátogatás és falmászás a Nagyerdei Víztoronyban

Paradicsomi környezet – belépő a Debreceni Állatkertbe zoológiai foglalkozásra

Legjobb kisfilmek – családi vacsora a Grizzly falatozóban (6 pályázó részére)

A pályázati kiírás innen letölthető.